söndag 31 oktober 2010

Så mycket har hänt i helgen..

Vart ska jag börja...

FREDAG:
Efter en riktigt seg vecka på jobbet och slitna ben från skogsrundorna dagarna innan hoppade jag upp på trainern och drog av ett 2x20 pass! Eftersom när jag senast körde 2x20 tyckte att 220w var lätt, vilket pulsen visade klart och tydligt, så drog jag upp på 230w idag. Det var inga problem där heller och pulsen slog aldrig upp i 165 som den skall, så det blir att prova 250w nästa gång helt enkelt. Fyfan vad jobbigt det kommer bli, men spännande att utvecklas!

LÖRDAG:
CycloCross tävling i kungsträdgården. Jag hade försökt få med mig folk på Witch Riden Grovsta-Danderyd på roslagsleden, dvs 10mil lervälling. Men tyvärr så bangade min partner ur dagen innan och jag hittade ingen att åka med eller något sätt att ta mig dit på morgonen för den delen, det hade dock alltid löst sig ifall jag hade haft nån att åka med. Men andra alternativet var en lördagstur som var annonserad på happymtb, men när jag väl vaknade på lördagsmorgonen så tyckte jag ändå att CycloCross tävlingen i kungsträdgården inte gick att missa. Så jag stressade ihop mina saker och kollade hemsidan snabbt, det gick en nybörjartur kl 11:05 som jag kunde ställa upp i tänkte jag. Så jag pinnade iväg och var på plats ca 10:15. Mot min förvåning upptäckte jag att nybörjarklassen var för knattar mellan 5-9 år, och nä det kändes faktiskt inte så aktuellt att armbåga mig fram där och vinna med stoltheten i behåll. Tyvärr så hade jag missat att det även fanns en open/mix klass där jag kunde ställt upp i, denna startade redan 15minuter efter att jag kom på plats.

Hela dagen var underhållande och jag var grymt imponerad av arrangemanget och cyklisterna. Patrik som är säljare till min Scalpel imponerade enormt också då han kom 3a i Superklassen, dvs veteranklassen(H30, H40 etc). Och Per Kumlin kom 2a, även det imponerande! Att sedan få se Micke Flockhardt in action var riktigt ballt också, han hade haft problem med styret som lossnade första varvet. Men fan vad han plockade placeringar och tog i efter det, jag minns inte vad han slutade men det var ingen dålig placering med tanke på de strul han haft. Grym acceleration och teknik i kurvorna.

Många från happyiter fick man snacka med, nya som gamla ansikten, mycket roligt! Efter Prestigeklassen kört klart, där Magnus Darvell vann över Emil Lindgren, så dök Johnny upp. Vi bestämde ganska snabbt oss om att ta en cykelrunda. Det blev ca 2h ut mot Nyckelviken i nacka, inte så jättemycket skogsstigar blev det då vi kom lite knasigt många gånger och fick gå, men roligt iallafall! Jag kände hur otroligt sliten jag var i benen också då jag inte orkade trampa med Johnny, något som jag inte brukar a något problem med normalt. Men kul hade vi och jag får tacka för sällskapet!

SÖNDAG:
CycloCross tävling igen, fast nu arrangerat av CK Valhall(som jag funderar på att gå med i, behöver en klubb att tävla för 2011) med sponsor CycleCorner i sjöstaden. Tävlingen var belägen bakom Universitetet på en plats som heter "Stora skuggan". Idag så såg banan helt annorlunda ut jämfört med kungsträdgården, kungsan var 50/50 asfalt/plattor och grusväg, och det var knappt några långa rakor alls och massvis med svängar hela tiden. Stora skuggan däremot var massvis med långa raksträckor, få svängar även om dom bitvis fanns i massor, det blev även lite höjder som behöves bekämpas.

Och idag var det alltså dags för mig att göra debut i CycloCross, på min fulldämpade mountainbike, som jag självklart även lyckades glömma låsa dämparna på, klantigt. ;)

Superklassen(veteran, h30 mfl) startade och återigen var det Per Kumlin och Patrik som låg i toppen, de avslutade med Per på 2a plats och Patrik som 4e placering, imponerande återigen.

Sen var det dags för min start. Jag valde, till hänsyn av CycloCross cyklisterna, att starta långt bak i den enorma skaran av 20 sportklass cyklister, just eftersom jag visste att jag var grymt sliten från veckans träning, dålig sömn, ingen energi i kroppen p.g.a bantningstråden på happymtb.org där jag droppat 6.7kg senaste veckorna, den är över nu, men tillbaks till ämnet. Jag var grymt trött helt enkelt, och jag skulle prova en sport jag knappt aldrig sett innan, på HELT fel typ av cykel.

Starten gick och jag la mig på en hyfsad nivå, efter nått varv kände jag att det var lite för högt tempo kanske så jag släppte ett par placeringar. Sen satt jag och tuggade på varv efter varv i mitt eget, rätt hyfsade, tempo. Jag tappade inga fler placeringar och på sista varvet så tömde jag reserverna och tog ikapp på tjejen som kom 2a i Prestigeklassen för damer, och på sista 100m så tömde jag ALLT jag hade och spurtade med halvt stängda ögon för att komma ikapp och om henne, vilket lyckades! Nu körde hon ju inte ens i min klass, men det är ju lite prestige med att slippa få spö av ytterliggare en tjej, även om hon självklart säkerligen var en mycket stark cyklist. :)

Nöjd blev jag iallafall, placeringen var kanske ingen höjdare, 15 utav 20. Men jag var faktiskt otroligt sliten och jag körde på en fulldämpad mountainbike, så jag är grymt nöjd! 6minuter efter vinnaren var jag, resultatlista finns här.

Sen var det dags för Prestigeklassen, och det finns faktiskt inte så mycket att säga om den. Micke Flockhardt tog ledningen på första varvet, utökade den mycket under hela loppet, tappade lite på andra varvet men höll luckan på sista varvet och vann med 25 sekunder. Det såg helt galet snabbt ut när han tog i, så vill jag cykla!


Ja, så var de senaste 3 dagarna och 3 senaste cykelpassen summerade. Det har varit en riktigt rolig och skön helg, nu hoppas jag på måndag att min träning tillsammans med promenader/steg har gett mig första platsen i mitt jobbs stegtävling som även den slutar nu idag söndag. Jag leder den, men han som ligger tvåa rör på sig nått helt otroligt också, och jag misstänker att även han kört idiotträning i helgen. Hoppas det räcker nu!

Kan även tillägga att jag är grymt sugen på en CycloCross..

Här är en video på starten i sportklassen, jag syns närmast kameran med svarta kläder och orange hjälm:
http://www.youtube.com/watch?v=kpJ13wHFlAA&feature=player_embedded

Här följer några bilder tagna av Andreas och Patrik.

Här kommer man ner i en lerig backe med stor risk för halka




















Detta är i förberedelsen att ta en 180graders kurva i högsta möjliga fart














Här var det dags för svanhopp














..och sen ska man springa upp för lerbacken, mjölksyran spränger snart musklerna








Sen var det dags för slutspurt, på sista varvet hade jag tagit i så det gjorde ont, för att jaga ikapp den här tjejen, som kom tvåa i damer prestige klassen. På bilden varvar vi sista kurvan och har 150m uppförsbacke på halt gräs kvar.




















Jag låg i som en idiot, blundade mot slutet och dök överkropp och huvudrakt ner i styret, det kändes ungefär som sista sekunderna på ett ramptest! Självklart vann jag spurten med några meter ;)














Efter loppet var det dags med lite korv och att spana på efterkommande prestigeklassen!

torsdag 28 oktober 2010

Torsdagsrajd i spenaten

Fan va skoj det var att cykla ikväll! Vi blev ett gäng, jag, dolk, sven, peter, johnny och anders. Dolk och Peter hade båda varit sjuka men de pinnade på helt okej ändå, speciellt Peter som inte cyklat på 4 månader, riktigt starkt gjort.

Vi cyklade HBB - Sickla skiftet - Gröna - A-trail - Gröna - Sickla skiftet - HBB, på ett ungefär och massa små omvägar som vanligt när Johnny visar vägen!

Skitskoj cykling idag med som sagt, och ett riktigt riktigt härligt gäng grabbar, ikväll stormtrivdes jag verkligen! Fan va kul det är att cykla..

Onsdagstur med MartinPetter

Igår drog jag och MartinPetter ut på en runda i hellas. Det hade småduggat lite under dagen och gjorde det senare på turen också, men absolut inte så farligt, inget kläderna inte klarade av! Det var dock hur halt som helst på rötterna idag, värre än det brukar vid regnväder. Det resulterade i sidleds försvinnande framhjul och huvudstupa fall av kroppen fler än ett par gånger! Lite skoj det där hur man troligen ligger på gränsen väldigt ofta, för antingen så greppar man och tar sig över, eller så är det fullt glid och sannolik vurpa som står på menyn.

MartinPetter drog igång ”tempot” som försatte mig i fenomenet ”blodsmak i munnen” redan på 5 minuter. Det gick egentligen inte så fort men kombinerat med ganska lång inledning utan att stanna och att man alltid är grymt segstartad när man bor 30sekunder från HBB gör ju sitt. Bättre gick det senare under rundan, vi cyklade ganska snabbt men ändå med respekt för rötterna, att hänga med i tempot utan att dö var alltså inga problem även om jag vet att han, om han vill, ganska lätt hänger av mig.

Vi cyklade HBB – Sickla skiftet – Dow jones – Blå/Ulvsjö & Ner till tunneln vid äventyrsbanan – Vita – Tresnåret – Sickla Skiftet – HBB. En favorit i repris med andra ord då jag gärna föreslår denna tur, särskillt med dow jones och tresnåret som är favoriter hos mig. Andra favoriter är blå-gröna i kombination och area51, dom får vänta till en annan lycklig dag dock. Blå/gröna tar jag helst på helgerna eller högst/helst med tre snabba cyklister som håller samma tempo som jag, alltid skönare att va tre om en olycka händer långt in i skogen också.

Det är avslutning på ”stegtävlingen” på jobbet denna vecka, i fem veckor har vi hållt på och jag leder fortfarande även om jag har en löparkollega i hasorna som även han tränar flera gånger i veckan kombinerat med långa promenader till/från jobbet då han bor i nynäs. Jag lägger eventuellt in fler cykelpass denna vecka för att säkerställa min vinst, vi får se!

Jag funderar på att köra ”witch ride” som annonseras på happymtb just nu, men jag är lite osäker på min egen prestation och även vem jag cyklar med då jag varken har gps, karta eller geografisk förståelse för området. Det är även crosstävling i helgen vilket vore roligt att åka och kolla på, eventuellt skojcykla i sportklassen. Vi får se!

måndag 25 oktober 2010

Veckans träningsschema

Jag fick efterfrågan på hur träningsschemat ser ut för mig och tänkte att jag avslöjar det i ett separat blogginlägg. Det är ju knappast omöjligt utan går lätt att koppla ihop när man läser bloggen, men här kommer det lite lättare uppspaltat ändå.

Det är simpelt, 4 cykelpass i veckan och ett styrkepass.
  • 1x 150min på 140-150 puls, dvs i min aerobiska zon vilket är ca 5-15 puls under min mjölksyretröskel. Jag skall alltså aldrig känna mjölksyran på detta pass och vara aktiv i 2.5h.
  • 1 x 120min på 140-160 puls, dvs i min aerobiska zon samt 5 pulsslag upp över min mjölksyretröskel, på platten ligger jag under mjölksyretröskeln och i uppförsbackarna lägger jag mig strax över.
  • 2 x 2x20min intervallpass. Dessa pass körs med uppvärmning på 10minuter, 20minuter på en pulsnivå ca 5-10 slag över min mjölksyretröskel. Vila 5minuter i lugnt tempo men fortfarande cyklandes. Sedan ytterliggare 20minuter på 5-10 slag över mjölksyretröskeln, avslut sker med 10minuter cykling i lugnt tempo.
  • Styrkepasset är för bålen och inte benen. Detta är ca 8 olika övningar som jag gör 3x10sek repetitioner på, ni kan säkert googla fram dessa lätt och är inga direkt hemliga övningar. Men fan vad dom känns i efterhand, under själva passet är det armarna och benen som inte orkar göra övningarna mkt längre än 10 sekunder, men dagen efter är det bålen som har träningsvärk och armar/ben märks ingen skillnad på.
Eftersom jag är en förhållandevis otränad cyklist som har väldigt långt upp till min potenciella form räcker det med 4 träningspass i veckan, att träna mer ger inga större förbättringar och risken att tappa motivation, glädje och att bli övertränad ökar. Eftersom jag heller inte kör någon idiot-satsning så vill jag MINST ha ett skogspass varje vecka oavsett om detta inte passar in mot pulsvärden nämnda i mitt schema. Jag kvittar då en av de långa passen mot en skogsrunda, detta kommer ske på tisdagar då det är tisdagsrajd med happygänget. Sen finns det även risk för att jag kvittar det andra passet mot en skogsrunda också, huvudsaken är att jag cyklar rätt antal timmar och har roligt.

Till sist vill jag absolut inte rekommendera mitt upplägg för någon annan, att detta är bäst för mig betyder inte att det är bäst för dig. Däremot rekommenderar jag er varmhjärtat att kontakta Mattias på aktivitus som hjälper mig med träningsupplägget, för att få ett individuellt träningsupplägg för just dig istället.

Helgens turer

I fredags var det konferens på bergendals i sollentuna, konferensen var lite sisådär, men maten och ölen därefter var kul! Vid ~23:30 ringde Karin som hade åkt till sös med magkramper så det var bara att  ta sitt pick och pack och dra, jag var där vid ~01:00 och var hemma ca 03:30. Dom kunde inte se vad det var för något, men troligen är det stress eller liknande, hon fick antibiotika också för något de sett spår av. När vi kom hem och dagen efter var det lite bättre.

I lördags fyllde farsan 55 så vi var ute i älta och hälsade på vilket va kul, när vi kom hem skulle jag köra ett trainerpass men gårdagens alkohol och träningsverk från den där 1500m joggingturen till bussen satt i ordentligt. Jag började passet med avbröt redan efter 3 minuter då jag varken hade skallen eller kroppen med mig.

Igår, söndag, hade jag flera alternativ egentligen men jag hade bestämt mig för skogsrunda med Anders och Emil. Men så fick jag ett sms om att de ville avvakta vädret, jag själv bryr mig inte så mycket om väder & vind utan ville cykla oavsett. Jag började kolla på alternativen, Nynäshamn - Hammarbybacken med Johan A, Tille och blackplanet(alla happy namn), hade jag precis missat då dom tog pendeltåget till nynäs redan 08:52 och nu var klockan ~09:00. Per Kumlin hade snackat om cyclocross som lät kul, men det tog mig 20minuter att hitta hemsida och vägbeskrivning, och då var det bara 25minuter kvar innan de skulle starta och jag satt i kallingarna ca 40min cykeltur därifrån så det skulle ju inte gå heller tyvärr.

Men så på eftermiddagen så drog jag och Anders ut på en skogsrunda ändå, vid HBB mötte vid Johan A och gänget som då hade varit ute i 5h i regn och dugg, dom såg blöta med glada ut. Jag blev lite avundssjuk att jag inte hängt med där, men med facit i hand att Johan A hade varit bromsklossen så hade jag nog varit en ännu värre bromskloss med min fulldämpare hoj när dom andra alla körde cyclocross.

Min och Anders runda skulle bli kort men den blev nog upp mot 2-2.5h ändå tror jag? Sickla skiftet - Hästskön - Två tornen - Gröna - Tresnåret - Sickla skiftet, ungefär så. Jag var fortfarande ordentligt mör i kroppen från helgens bravader och anders som inte cyklat på 2 veckor var fortfarande jetlaggad så vi cyklade ganska lugnt och behagligt. Det duggade hela tiden men vi kunde hålla oss förhållandevis torra ändå utan att frysa särskillt mycket.

Skön helg, men trist att jag inte hade kropp/skalle för trainerpasset.

torsdag 21 oktober 2010

2x20 med djävuls-twist!

Så var det dags för lite träning igen då! Och nu blir det träning resten av veckan för att få ihop min kvot av träningspass denna vecka, med undantag imorgon eftersom jag ska på konferens + övernattning med jobbet. Men lördag tänkte jag köra ett till intervallpass och sen köra en skogsrunda på söndag!

Men nog om veckans kommande träning, idag var det 2x20 på schemat! Jag hade vilodag igår utan att jag kände mig sliten på något sätt, jag var bara inte sugen på att cykla och då kändes det onödigt eftersom jag fortfarande har tid över i veckan. Så med en vilodag utan att känna sig sliten, så var jag riktigt fräsh idag.

Jag körde mitt 2x20 pass på 220w, 90-92 kadens vilket brukar resultera till ~160 respektive ~165puls på första och andra intervallen. Idag låg jag dock mellan 140-150 på första intervallen, och på andra intervallen låg jag på 145-155 i puls. Det enda jag funderade på hela passet var vad som kunde vara fel.

"Nej, jag kalibrerade efter jag värmt upp"
"Nej, jag kalibrerade två gånger det ska stämma"
"Nej jag har inte råkat rycka till cykel för hårt, den sitter korrekt i trainern"

Vad är fel? Har jag bara blivit starkare sen sist? Det tvivlar jag på, men jag får helt enkelt prova 230w nästa gång jag kör 2x20, dvs på lördag.

Eftersom jag är en training-junky, och kände att det här gick alldeles för lätt så hade jag aldrig kunnat gå med rent samvete utan att göra nånting åt saken. Så när klockan stod på 16 minuter på sista intervallen så taggade jag till och drog upp motståndet lite, eller inte lite, ganska mycket. Jag drog upp från 220w till 300w. Benen brann som en gammal vedugn redan efter 30 sekunder. Men jag hängde i, vid 60 sekunder fattade jag att 4 minuter är helt omöjligt men jag vägrade sluta eller sänka. Vid 90sekunder var jag redo vilken sekund som helst. Vid 120sekunder började jag tappa kadensen och fick kämpa mig tillbaka. Vid 150 sekunder började benen ge upp på riktigt, pulsen låg nu på 180, dvs bara 3 slag från maxpuls. Efter 180sekunder, dvs 3 fulla minuter lade jag tillslut av, eller ja jag drog ner till 220w igen. 220w kändes nu som rena distanstempot och det var grymt skönt att avsluta sista minuten där.

Så ja. Det var skoj iallafall! ... Nu längtar jag tills nästa 2x20 pass då jag får prova 230w!

onsdag 20 oktober 2010

Fler träningstips från en världsetta

Idag fick jag ett uppföljningsmail från Fredrik Kessiakoff med fler tips och grundligare förklaring på föregående tips. Nu får man ju ta sitt ansvar och följa honom aktivt i Astana så man kan hjälpa till att peppa på honom vid vinster/förluster, bra stöd kommer man långt med!

Jag vill samtidigt tacka alla er som hjälper till och stöttar mig med min träningen. Det gör mycket med bara lite kommentarer på inlägg ibland, eller all hjälp jag faktiskt får på happymtb.org forumet :)

Tisdagsrajd i regnet

Igår var det tisdagsrajd, jag var välförbered med gamla guleböjen men patrik från Cykelspecialisten ringde och meddelade att ramen kommit och att han skulle flytta över alla komponenter från den spruckna ramen tills eftermiddagen. Så jag slutade jobbet en timme tidigare än vanligt och tog mig till cykelaffären och plockade upp den. Tyvärr försenade detta mig ordentligt, jag behövde byta däck och ställa in inställningar på sadel etc. Jag behövde även klistra på all skyddsplast för ramen så inte kablarna skaver sönder den. Det slutade med att jag kom till HBB ca 18:45 och då hade alla dragit. Jag trampade iväg mot kyrkogården vid dammtorp i förhoppning att gänget åker förbi där. Jag var där ca 18:52 och ingen dök upp på 5 minuter. När jag precis hade gett upp såg jag en pannlampa komma, det var Oskar(?), en sponsrad elitcyklist för downhill, han hade snackat med Johnny på telefon som också var sen och de skulle mötas där. Perfekt, då Johnny säkert är topp 3 på att hitta i hellas skogar.

Johnny kom ca 19:00 och så började vi cykla. Det blev en tur ut mot a-trail och tillbaks, sen åkte vi till max vid 21:00 och tog en hamburgare.

Det var ordentligt med blött idag. Jag blev dyngsur redan på turen från cykelspecialisten och hem, för att byta om och bli dyngsur på 5 minuter bara av att åka grusvägen från HBB till kyrkogården vid dammtorp. Jag satte på mig överdragsbyxor igår plus det jag brukar ha, dvs kortbyxor och benvärmare. Det var varmt och behagligt, men kläderna blev dyngsura oavsett. "Vindjackan" jag har blev ävne den dyngsur. Jag behöver skaffa regntålig jacka och byxor för att hålla mig hyfsat torr. Sen behöver jag skaffa bättre värme och torrhet för fötterna. Jag kan acceptera att jag blir lite halvblöt om fötterna men inte plaskvåt på de första 5 minutrarna. Och blir jag våt så måste jag iallafall hålla fötterna varma, för blir jag såhär blöt när det är minusgrader ute sen så kommer även bli sjuk. Shimano MW80 skorna eller Lake MXZ 302 skorna är vad jag funderar på. Och om de inte hjälper så blir det rejäla kängor i vinter med plattpedaler. Sen funderar jag på sealskinz strumpor och värmesulor också. Med värmesulor borde jag hålla mig varm iallafall. Jag behöver även skaffa tjockare cykelstrumpor och cykelskorna behöver därför vara ~2 storlekar för stora så man kan röra ordentligt på tårna.

Det är mina funderingar just nu!

lördag 16 oktober 2010

5h 23minuter och två KRÄNKTA lvg cyklister!


Idag var det dags för mitt 5h pass i distanstempo, dvs nedre delen av aerobiska zonen. Jag vet inte hur mycket jag sabbar mitt träningsschema, men eftersom min pulsklocka är dum i huvet och jag aldrig lyckas hålla detta långsamma tempo utan den brukar jag ändå cykla för fort. Kombinerat med att jag redan är grymt less på asfaltsnötande i flera timmar tänkte jag att jag lika gärna kan kombinera mina 5timmar med en skogsrunda.

Jag signade upp för en happy-tur kl 10:00 imorse med tron att det bara skulle bli jag och en till. Glatt överraskad står ett helt gäng där med hellas mest erfarna mountainbike cyklister, Johnny, Rippa, Johan A, Ubu och några fler, totalt 11 personer var vi. Det blev en lagom temporunda med både långsamma inslag och snabba inslag, när jag säger långsamma är det dock en definitionsfråga på vad som är långsamt, pulsen var hög hela tiden även om jag knappt behövde kämpa för att hänga med. Jag är mycket mer bekväm med gamla guleböjen nu också, hardtail är rätt nice ändå med all kraft man får av varje tramptag! Och SATAN vad jag känner skillnad i benen jämfört med innan, jag går på mycket tyngre växlar och flyger upp för hinder utan några större problem! Både att jag bandat ner mig över 6kg på två månader och att jag kört så många timmar distans sista tiden måste verkligen gjort grym skillnad! Jag var alltså pigg i benen idag ÄVEN fast jag körde 2x20 i förrgår och 4x4 igår, helt otroligt.

Vi körde ca 2h och tog sedan en fika pause med macka och kaffe på ekologiska fiket precis efter hellasgården. Det var tokvarmt och skönt inne i växthuset där, mackorna var gudabenådande gott då jag inte käkat nån frukost, och kaffet var klockrent gott. Helmysigt kafé som verkligen rekommenderas, här ska jag åka många fler gånger i framtiden!

Här sitter vi och fikar i "växthuset"
Sen drog vi ut på en till 2h runda och nästan alla hängde med, bara två hoppade av. Vi cyklade skitroliga stigar, det är så jävla bra att cykla med det här gänget. Det känns verkligen som ett privilegium, det spelar ingen roll hur snabb och stark jag förhoppningsvis blir i framtiden av all min seriös träning, denna biten av cyklingen vill jag absolut inte sluta med.
Efter totalt ca 4h var det alltså dags att säga hejdå, och dags för mig att cykla vidare för att komma upp i min kvot timmar i sadeln. Jag cyklade min vanliga runda fast åt andra hållet för första gången, dvs Sickla-Sjöstaden-Hammarbyhöjden-Sköndal-Flaten-Älta-Hellas-Sickla, ca 23km.

De sista 15 minutrarna på rundan när jag redan hade över 5 jobbiga timmar i benen rullade det in två landsvägscyklister framför mig som var fräsha efter en fika på hellas. I backen upp från hellas mot kyrkogården drog jag förbi och ifrån med starka ben. Båda cyklister, uppenbart illa till mods att dom blivit kränkta av en mountainbike med mönsterdäck, drog dom båda ut på bilvägen och började mata på ordentligt. Den ena cyklisten körde om mig i nedförsbacken ner mot kyrkogården, uppenbart hånad av min omkörning i backen uppför, den andra cyklisten var också ute på bilvägen nu och matade. Han höll jag dock bakom mig hela vägen hem, på rejält med avstånd också, HAHA!

Dom blev så kränkta! Det var höjdpunkten på hela rundan! Men fan vilken drömrunda idag, vädret är helt underbart, stigarna är torra, löven ligger fint på backen och sällskapet var perfekt! Det är så jävla kul att cykla, denna känsla ska jag aldrig glömma med cyklingen, jag ska aldrig låta det bli för mycket inriktat på träningen så jag tappar den HÄR känslan. Stöter jag på svårigheter är det hit jag ska ta mig för att komma ihåg vad som cyklingen handlar om i grunden.

Min första 4x4 idag!

Ja jag vet, det var dumt. För det stod inte på schemat, vilodag stod på schemat men jag kände mig utvilad så why not. Jag ska bara köra distanstempo imorgon och sen är det ny vilodag på söndag!

4x4 med instruktion att lägga mig 20% watt över watt-antalet jag kör på 2x20 passen, dvs 220w + 20% = 264 avrundat till 260w. Jag valde att avrunda neråt eftersom jag sist körde 220/210w på min 2x20 runda.

Min erfarenhet hittills av 4x4 var att det var riktigt enkelt samtidigt som jag misstänker att nånting är fel, att jag borde kört på högre watt. Av någon anledning så hamnde jag på 100 kadens istället för 90-95 där jag normalt ligger. Det kändes bättre på 100 kadens och det kom naturligt så då tycker jag att det kan få va där uppe. Det jag dock märkte skillnad var att benen kändes riktigt möra efteråt, ungefär som att komma hem från en tung skogsrunda, effektivt att få den känslan på ~25minuter helt klart! 4x4 kan bli en favorit oavsett hur tung den är, grymt tidseffektivt!

Imorgon drar jag ut på en 5h runda, ifall jag lyckas få ordning på cykeln som strulat en del. Klockan 10 imorgon drar jag ut i hellas med några happy grabbar och kör ~2-3h, sen fortsätter jag själv för att beta av tiden. Det ska bli skönt att cykla i ljuset som omväxling även om jag tycker pannlampan är rätt mysig den med.

torsdag 14 oktober 2010

2x20min ikväll

Idag körde jag 2x20min, ~90 kadens, 220w på första. Den andra så steg pulsen ordentligt så jag var tvungen att gå ner på 210w. Sist jag körde detta pass var 220w inget problem på båda intervallerna men jag fick skifta kadens rätt mycket, så egentligen kanske det var det? Skönt att jag kommit igång med trainern nu, börjar få bättre koll på den, det kan t.ex vara trainern felmarginal som spökar också då denna trainer kan diffa på så mycket som 10%(21-22w alltså), det är fan mycket. En riktig monark vore nice.

Nu är det bara 5h passet kvar denna vecka och bålstabilitetsträning, jag tänkte ta dessa i helgen. Jag ligger även en 2x20min minus från förra veckan eftersom jag valde bort den. Funderar på att ta ikapp den, isåfall får det bli imorgon efter jobbet för söndagen behöver jag vilodag inför nästa vecka.

onsdag 13 oktober 2010

Tisdagsrajd + 1.5h distanspass = 4h träning

Igår tänkte jag kombinera en skogsrunda med lite asfaltsnötande för att nå mina 4 timmar cykling som står på träningsschemat under ett av passen denna vecka. Jag började med en tisdagsrajd med happygänget, jag valde velourgruppen/lugna gruppen eftersom jag cyklade på gamla guleböjen, ändå så låg jag i toppen hela tiden förutom när jag drog några otb som är så lätt hänt eftersom cykel är för liten, samt när mina pedaler strular, jag har ju satt på eggbeaterpedalerna som satt på scalpelen från början, de som fått stryk så att det är svårt att komma i den högra pedalen och att man lossnar lite för lätt.

Rundan var rolig, nissen och knoparn(johan & rickard) ledde stigvisandet. Vi åkte ut mot de områden där jag normalt inte håller till så det var skoj! Ett par nya ställen och ett par stigar som jag bara åkt nån gång innan, allt blir iofs som nytt i mörkret..

Efter tisdagsrajden när de andra åkte till max, satte jag fart på asfalten ut mot älta och den vanliga 23km rundan, jag tog även lite omvägar på slutet för att nå upp i mina timmar, men eftersom jag körde med skogsdäcken med monster-mönster sög de fast ordentligt i asfalten och det gick otroligt långsamt men ändå tungt.

Skönt att vara av med 4h passet, och konceptet att köra första delen skog och sedan gå på asfalt var lyckat! Nu har jag bara ett 5h pass kvar denna vecka vilket jag planerar på torsdag. Jag hoppas att det finns några som vill ut i skogen så jag kan göra om detta koncept! 2.5h i skogen och följa upp med 2.5h asfaltsnötande...

Skogsåkandet är ju magiskt/underbart, men asfaltsnötande är jag redan rejält trött på. Det skulle vara mycket roligare ifall jag hade en riktigt landsvägscykel att åka runt på.

måndag 11 oktober 2010

Träningstips från en världsetta

Jag fick personliga tips från en världsetta i fredags. Eftersom min bror Ronnie cyklade tillsammans med Fredrik Kessiakoff och var sponsrad under samma cykelsatsning i sthlm sent 90-tal tänkte jag vara djärv och skicka iväg ett mail och fråga efter lite hjälp. Jag förväntade mig egentligen inget svar alls, tanken var att han förmodligen har fullt upp och aldrig har tid att svara på det där mailet. Men så några dagar senare kom svaret, "Ursäkta att jag inte svarat tidigare.." Ja jävlar.. Och så fick jag ett par riktigt grymma tips som, jävlig som jag är, tänker hålla hemliga förutom till de få jag redan berättat för. :) Egentligen bygger tipsen inte på någon hemlig träningstyp som ingen känner, utan egentligen på gamla hederliga cykelmetoder, men det var två "hemligheter" som Fredrik tyckte/tycker var/är dom bästa träningsmetoderna/passen som hjälpt honom mest av allt. Jag ska absolut lägga tanke bakom hans ord och se vart jag kan passa in dom i mitt träningsschema, tar den diskussionen med Mattias efter nyår när det är dags igen. Jag vidarebefodrade mailet till Mattias och för att se om han höll med om allt i mailet men fick svaret "Svårt att argumentera mot en världsetta =o)" .. Så det borde ju va bra!

I'm going pro! ;)

Men sen då, till riktiga världen av en halvfet 26 åring.. Jag skulle ut på en 5h distansrunda idag. Jag började med att sitta över med jobbet för länge för jag var så förbannad på en partner på jobbet, det resulterade i att jag kom iväg alldeles för sent med träningen, 1h20min senare än jag velat. Men på ganska gott humör ändå tänkte jag prova nått nytt, så jag siktade ut mot nacka forum hållet, när jag nådde forum inom bara några minuter fortsatte jag.. Det blev "ända" ut till Orminge Centrum där jag vände eftersom jag inte vad som finns bakom där egentligen, kändes säkrast också eftersom lampan inte var fullt laddad, planen var att hålla sig inom nån mils avstånd från hemmet så jag kunde åka hem närsomhelst och byta batteri till det andra som var på laddning. Efter orminge och tillbaks hade det gått ca 60min, jag satte nu fart mot älta och den gamla vanliga rundan. Jag tänkte först fortsätta ut till Tyresö innan tanken slog mig angående batteriet igen, därför valde jag att fortsätta mot skarpnäck och inte tyresö, jag körde dock rundan lite annorlunda idag. Vid sköndal fortsatte jag framåt istället ända bort till nynäsvägen och följde den via skogskyrkogården, men så när jag nådde skogskyrkogårdens t-bana station så lyckades jag dra i bakhjulet i en trottoarkant. Klantig som man är så hade jag varken pump eller slang med mig. Så det var bara att börja knata, tog mig ca 60min att gå hem därifrån. Så ca 2h cykling och 1h promenad blev det idag, rätt misslyckat. Skavsår fick jag också efter promenadrundan. Riktigt trist!

lördag 9 oktober 2010

Posten slarvade bort min ram..

Inte den svenska posten, men firman som Cannondale anlitat i holland för att skicka ramen till Sverige med har slarvat bort den. Inte så konstigt att ingen ram kommit på två veckor alltså.

Det ringde en norska från holland och meddelade att den var borta, hon var så ledsen och snäll så jag kunde inte bli arg. Hon lovade att höra av sig, till Patrik tror jag, på måndag med ny status. Vi får se hur det här går..

Igår morse vägde jag 73.8kg, dvs en nedgång på 500g från förra veckans supernedgång på 2.0kg, efter ett restaurangbesök och biobesök med massa gott kom jag hem och vägde 76.0kg.. Helt galet. :) Idag blir det eventuellt Öl & Whisky mässan, och isåfall några kilo upp där med! Undrar hur det går imorgon på veckans invägning, jag noterar ju alltid vikten från just söndag mornar..

torsdag 7 oktober 2010

Geggrunda i hellas ikväll!

Fan va kul det va att cykla skog igen!

På 30 minuter lyckades jag byta två däck, montera av två dämpare och montera på en dämpare, klä på mig alla cykelgrejer och ta mig till hammarbybacken, det måste va rekord!

Det blev alltså gula gungbrädan ikväll men med lite bättre dämpare än vanligt. Det var roligt skoj att cykla skog som sagt, dock så vimsade vi runt i mörkret och kom utanför stigarna flera gånger där det blev svårcyklat. Ungefär 2h blev det  och blött och geggigt var det överallt.

Sven som jag cyklade med var riktigt stark, han cyklar normalt med snabba gruppen på tisdagsrajderna och jag märkte att det är en bra skillnad i benen på oss båda, speciellt när vi nådde grusvägarna då jag inte kunde hänga med även fast det inte såg ut som om han tog i så mycket. Jag är helt enkelt svagare än honom i benen, säkert också en lägre mjölksyretröskel men det har nog mer med kraften att göra.

Det kan nog ändå va värt att prova på snabba gruppen en tisdag framöver, inte nästa tisdag eftersom jag ska köra 5timmar distans dagen innan, men kanske veckan efter det? Har man inte provat så vet man inte hur det går! Jag vill in i snabba gruppen så snabbt som möjligt så jag kan få ordentligt med motstånd precis som det var första rundorna när jag körde tisdagsrajder. Nu har jag hunnit bli "bekväm" i Johan A's och Johnnys grupp och behöver bara lägga ner 80% istället för 100% för att hänga med, och jag gillar ju att pinas och inte bara njuta. :)

onsdag 6 oktober 2010

Jag blev avhängd!

Om du har svarta cykelkläder, en svart nishiki lvg cykel och cyklade mellan älta/skarpnäck ikväll runt 20:00 tiden, så är du ett jävla svin! ;)

Här har man cyklat samma jävla varv på 2.3mil för 13:de gången på 10 dar, och så kommer det en jävla pajas på landvägscykel OCH KÖR OM, vad är det för stil egentligen, det är ju MIN runda för i helvete, jag äger stället!? Självklart blev jag sur och slängde mig ut i gatan och skulle hänga på. Och som han kämpade, jag såg nog allt! Jag kämpade också, och tappade ca 50m på 1 kilometer, sen fortsatte den jäveln framåt där jag svängde höger in mot sköndal.

NEJ, det är fan inte ok att cykla om mig, speciellt inte på en landvägscykel utan att dra ifrån mig ORDENTLIGT, han kunde väl iallafall gjort det med stil! Jävla sopa. Men visst, jag hade nog aldrig kommit ikapp igen med tanke på att jag låg på 95% av maxpulsen ;) ...

Det var nog det enda roliga som hände mig på dagens 2.5 timmes runda, fyfan vad less jag är på asfaltsnötandet. Nu behöver jag en skogsrunda för att bli lite pepp igen. Pulsklockan funkade iofs mkt bättre än den brukar så jag kunde köra lite mer striktare, förutom när man försöker uppfostra landsvägscyklister med mountainbiken då..

tisdag 5 oktober 2010

Budget-funderingar angående cykelköp..

Cannondale Scalpel 2011 verkar så jävla ball, styv som satan och väger bara 8.4kg ur lådan i storlek 18.5", jämför det med min Scalpel 2010 på 11.4kg, självklart kostar min också bara 1/3 av priset.

Men hur ska jag få råd med en Ultimate eller iallafall en Scalpel 1(9.0kg)? Man ska ju drömma högt, ska jag satsa på 2012 istället, börja spara redan nu? :) De dyra modellerna går att fåtag på för runt 60% av priset om man köper från USA, lite mekigt men det går. Och jämför man då att få betala 60k för en 90k cykel istället för 50k för en 50k cykel så kanske 60k vore bra att satsa på, bara andrahands värdet väger ju upp den differansen, eller är jag helt ute och cyklar?

Här är en video om Scalpel Ultimate 2011 http://vimeo.com/12802556

Jag funderar hur vad jag ska göra nästa säsong, eftersom det handlar om så mycket pengar måsta man ha god framförhållning när man varken är nån miljonär eller har sponsor.
- Antingen så lägger jag pengarna på min Scalpel 3 2010 för att lätta vikten, nya hjul, sadelstolpe, sadel, styre, vevparti, det är ca 1kg lättare och kostar ca 13k.
- Eller så sparar jag undan pengar och lägger dessa på nästa cykel för att försöka höja standaren på denna istället.

Just nu går tankarna ungefär såhär.. Visst kommer jag vara i en mycket bättre form nästa säsong jämfört med denna sommar som varit starten med cyklingen för mig. Men tänker man efter så blir även nästa sommar en del av min start eftersom det blir första tävlingssäsong, jag kommer prova på lite olika klasser för att se vart jag hör hemma. Jag kommer inte prestera några vidare placeringar oavsett vilken cykel jag kör på. Bäst vore kanske att ta det lugnt med investeringarna på cykeln utan bara hålla dom till reparationer eller mkt billiga alternativ, och lägga pengarna i sparkontot till nästa cykel där förhoppningsvis jag som cyklist har hunnit utvecklats mer och förhoppningsvis börjat cykla för att ta placeringar?

Ett sidospår är att köpa den där budget-landsvägscykeln som kompliment till mountainbiken?
Eller den där cyclocrossen som verkar spännande?
Eller den där backup mountainbiken till vintern och när Scalpelen är på verkstan?

Och jag vet, jag vet.. Bara för att man köper en cykel för 90'000SEK istället för 30'000SEK blir man inte så mycket snabbare, Men det är mer än bara vikten, det är känslan av att man har grymma grejer som ger än den där stolthetskänslan och förtroendet på materialet. Det ger förbannat mycket motivation och självförtroende att få besitta häftiga prylar, i alla fall funkar det så för mig! Men har man inte chansen att få ner priset på värstinghojen så skulle jag aldrig skaffa den heller.. Jag är helt enkelt inte gjord av pengar.

Så, vad rekommenderar ni?
- Uppgradera cykeln under säsong 2011?
- Spara pengar till en fetare hoj 2012/2013 eller när det nu blir?
- Skaffa en budget LVG-cykel?
- Skaffa en budget CX?
- Skaffa en backup MTB?

MÅNDAG: 4timmar, 92km och illamående

Igår var det dags för distanspass, jag skulle cykla 4 timmar enligt träningsschemat i distanstempo. Som vanligt dog pulsklockan nästan direkt och så var det kört.

Enligt instruktionerna skulle jag ligga i övre aerobiska zonen(över 139puls) första 45minutrarna. Ända sättet jag känner av att jag ligger över 139 puls är när jag slår i mjölksyretröskeln, så där låg jag i 45 minuter.. 50minuter... 60minuter.. Tillslut hade det gått 90minuter innan jag reagerade, trög som en sopprot.

Jag var riktigt pepp på cyklingen igår och failade hårt angående "distanstempo", jag gick snarare på strax under/över mjölksyrenivån i 3timmar, för att under sista timmen verkligen känna mig knäckt. Dumt.

När jag kom hem efter 4 timmar hade jag fått upp delar av mackan jag slängt i mig efter 2.5h flera gånger, och illamåendet satt i även efter duschen. Jag vågade inte käka mat för jag trodde jag skulle spy upp den, istället drog jag i mig en gel i flytande form bara för att få i mig någon typ av energi.

Idag mår jag bättre, men det känns verkligen i benen. Jag hade egentligen tänkt ta nästa pass på 2.5h idag redan, men hoppar det för den här kroppen behöver vila!

söndag 3 oktober 2010

Jag har gått ner 10kg!

Visstja, jag har spräckt två siffrigt, 10 kg har jag gått ner!
Högsta tidiga uppmätt vikt på den här härliga kroppen var 84.6kg, imorse vägde jag 74.3kg!

Jag HATAR trainern.

Inte för att träningen/cyklingen suger, men den strular och JÄVLAS med mig.

Jag har spenderat flera timmar på att försöka ställa in den där jäveln i helgen, efter 1.5h igår gav jag upp och sket i allt, jag hade nästan bestämt mig på att SKITA i trainer-passet som stod på schemat för jag var så förbannad. Idag lugnade jag ner mig och gav det en till chans, när Fredells öppnade cyklade jag upp dit(ligger intill min bostad) och letade efter en bult som hade samma dimensioner som en bult till trainern, men jag ville ha en längre för att kunna placera trainerns broms bättre mot bakdäcket. Efter 20minuters letande hittade jag en bult som kanske skulle funka.. Dags att dra hem och prova. Jag höll på säkert 1.5h idag också med den där JÄÄÄÄVLA trainern förbannad som ett bi. Till slut så fick jag till det. Bulten funkade som jag ville även om det blev sjukt osmidigt att ställa in den mot däcket. Där satt den jäveln. Ska man träna med trainer så ska man fan ha riktiga grejer, jag är redan less på de här junket. Får hålla mig ett tag till innan jag är säker på om detta är rätt för mig, om det är så kan det mycket väl bli att investera i en riktig moknark.

Till det roliga, dvs själva passet som äntligen skulle bli av.. ;) Mattias hade mailat mig tidigare i veckan och bett mig öka pulsen från 155-165 på EB passen, dvs 2x20 passen. Detta gjorde jag..

Första rundan gick på 220w, 90-95 kadens och 160 puls.
Andra rundan gick på 220w, 87-92 kadens, 165 puls.

Jag måste tillägga att jag inte litar ett dugg på wattsiffran, det kan lika gärna vara 150 eller 300, så mycket litar jag på fanskapet. Hur som helst, jag klassar passet som 16 på borsskalan, dvs mellan ansträngande och mycket ansträngande. Dags för att ge feedback till Mattias och se vad han har att säga om det!

lördag 2 oktober 2010

Vikt & omfång, invägning imorgon..

Jag försöker som tidigare nämnt gå ner i vikt, både för min egen skull och för cyklingen. Jag mätte mitt omfång och jag har minskat 10.5cm senaste 7 veckorna. Innan dess sen i våras har jag inte mätt omfånget men mycket hände där med, jag gissar på att jag startade på nånstans runt 95cm, idag är jag nere på 79.5.

Det gör mycket för självkänslan att komma ner i de siffror som man en gång faktiskt var nöjd med, men vad som känns ännu bättre är hur lite jag faktiskt behöver kämpa för det här. Jag har vant mig med att känna hunger igen mellan måltider, det gjorde jag knappt förut. En annan sak som verkligen har förändrats är hur snabbt jag blir mätt, och min egen definition att vara mätt är helt annorlunda också. Förr åt jag tills magen var full snarare än att mättnadskänslan hann komma, det är två helt skiljda saker, full mage och mätt mage.

v.32 Start 79.6kg, 90cm omfång
v.33 79.1 kg
v.34 78.8 kg
v.35 78.0 kg
v.36 77.7 kg
v.37 75.7 kg
v.38 76.3 kg
v.39 ...to be continued.. Men vågen senaste 3 dagarna har alla visat under 75kg, mellan 74.7-74.9kg.

EDIT: YES, 74.3kg! :)