måndag 16 juli 2012

Två rundor idag!

Idag blev det dubbelrundor. Men först mitt första besök hos kiropraktor någonsin. Jag har nämligen haft ont i ryggen i tre veckor nu, och det har jag normalt aldrig..

Jag fick hjälp att räta till bäckenbenet som var snett, nu går jag lite konstigt då jag inte är van att ha en normal kropp. Angående ryggen trodde han att det mer handlade om muskulaturen, brist på magträning och dålig stretching. Jag fick ett litet uppdrag med träning och stretchning, så får vi se vad som händer.

Sen till dagens första runda, en landsvägsrunda ut på djurgården. Zipparna på, glidar humöret för fullt och lite sprätt här-o-där. Trevlig runda, men jag ville inte bli sliten utan bara njuta.

Nu till kvällen åkte jag ut till sköndal för lite cykelcross-tävling. 3x3 varv på sköndal banan. Det blir totalt 30minuter intensiv hastighet, och faktiskt roligare än att köra TT eftersom man, trots att vi är få, får nån att jaga även fast man inte är lika snabba. Ett varv hänger man med, sen börjar man tappa och sen sliter man för att hålla personen i sikte, samt lära av vad man kan göra med terrängen. Kurvor. Backar. Trappor.

Det blev en ny GoPro video idag också, första gången med chest-mount. Jag tror inte att alla varv blev jättebra med vinkeln, vi får se!

Just nu sitter jag och slänger på lite musik på första videon jag spelade in på CX TT i Sköndal för typ 2 veckor sen. Efter det har jag även Mörksuggejakten på film och dagens träning på film.. Vi får se hur långt jag kommer med redigeringen. Förhoppningsvis orkar jag lära mig redigeringsprogrammen så om några videos kanske det blir lite roligare redigering. Just nu får jag kämpa för att få med musik och en hyfsad kvalité när jag kompilerar videon.

måndag 9 juli 2012

[TÄVLING] Mörksuggejakten

Vart ska jag börja, vilken grym tävling för min del..

Dagen innan
Jag, min bror Ronnie och min sambo Karin åkte upp efter lunch mot rättvik. Med facit i hand borde vi åkte på morgonen för att slippa stress och kunnat umgås eller göra nånting på kvällen istället. Det tar vi som lärdom inför nästa tävling. Förutom vår bil åkte Jonathan och Rickard, som skulle langa, i Jonathans bil. Johan åkte sent i sin egen bil ensam och Hilke åkte bussen med Frida och Jesper Andersson.

Vi kom upp och slängde in grejerna i stugan för att kunna åka och äta. Vi hade fått tips om Big Street på gågatan i rättvik som servades amerikanskt och det var sviiingod mat och ett grymt koncept. Nästan alla maträtter delade samma tillbehör, stora pommes, bearnaisesås, coleslaw, grönsaker och grillad majskolv. Dessa tillbehör kunde man be om mer utav utan extra kostnad. Till tillbehören beställde man in en köttbit som avgjorde priset på tallriken. Jag och Ronnie beställde in en varsin oxfilé på 250g som var grillad riktigt fint medans Karin tog vegetarian tallrik med halloumiost som också var skitgod. Detta stället ska jag garanterat gå tillbaks till!

Vi skulle inte hinna prova banan eftersom klockan var så mycket så istället tog vi bilen upp på vidablick och det var verkligen längre och brantare än jag minns det. På vägen ner, med bil, tog det 5minuter blankt. Vi åkte även förbi startplatsen så vi visste var den var och hur allt såg ut, det var precis likadant som förra året. Efter det åkte vi till stugorna, tog med oss cyklarna upp till storstugan där alla utom vår bil och johan skulle sova i.

Vi svängde förbi storstugan ett tag innan vi gick och la oss. Bland annat kom det förbi två grabbar som kände igen mig från finnmarksturen 2011, en utav dom hade kört i samma klunga som mig och hade mig på film som han gladeligen visade upp, det var skoj!

Tävlingsdagen
På tävlingsdagen gick vi upp vid 6:30 ungefär. Vi packade ihop lillstugan och åkte upp till storstugan för att käka frukost. Snackade lite langning vilket vi hade 4st till, bland annat min sambo Karin som åkte med Rickard vilken jag kommer spendera en vecka i vemdalen med, tillsammans med Jonathan och en till av Jonathans kompisar.

Sen åkte vi till startplatsen och fixade i ordning, jag efteranmälde mig och hade tänkt köpa ett nytt Rocket Ron däck för att stansa upp, eftersom jag hade sidohål i mitt däck och körde slang fram. Den planen skippade jag då det skulle bli för stressigt och osäkert, samt att jag inte kunde fåtag på ett Rocket Ron utan bara X-King, vilken jag iofs ÄR intresserad av att testa men inte på en tävling.

Till historian bör nämnas att jag har kört med slang hela tiden, aldrig stansat upp mina hjul. Dock dagen innan hade jag stansat upp mitt bakdäck som var Continental Race King. Så jag körde slang fram och stans bak på tävlingen, båda med runt 1.7bar. Jag skulle nog kunna gå lägre till 1.5 om jag har stans i båda. Det får bli planen inför nästa tävling istället.

Vi slängde in cyklarna i fållan och inväntade start. Där träffade jag några vänner so vanligt, bland annat Björn Rundström som jag senare mötte på banan, och alltid-så-trevliga Clive från CRT. Man blir alltid så glad av att se den mannens eviga léende.

Banan 
Banan var precis som förra året. Dvs start vid IK Jarls stadion, vilket för övrigt är ett stort område med massvis med olika idrottshallar, trav etc. Grymt att ha så mycket i en så liten stad som rättvik! Rättvik är förresten en jävligt mysigt stad, skulle kunna tänka mig ha stuga här.. Åter till ämnet!

Banan började med en asfalts sightseeing i stan för att efter ca 1km komma in i backen som kallas vida blick. Det är ungefär 15minuter asfaltsstigning som planar ut i mitten i ungefär 30sekunder innan det fortsatt går konstant uppåt. Efter det går man direkt in i skogen och så fortsätter tävlkingen på väldigt varierande terräng. Asfalt, grus, singeltrack och så går det om och om igen. Det är ett lopp utan fler stora avgörande stigningar, visst finns det ett par kortare på 150m och så, men krampar man inte ska man kunna gå med även om det är över ens förmåga tycker jag.

Minnesanteckningar om banan till nästa år. Gå så hårt jag kan i vidablick. Sök rulle hela loppet, utmana inte i onödan. Inga fler avgörande backar. Svinkul cykling!

Tävlingen
Jag var rätt lugn inför tävlingen, förutom lite oro för backen. Jag har ingen aning om hur min form är nämligen. Vi startade och jag hängde med på låg puls längs rättviks vägar, sparade mig inför baken och tänkte inte ta några onödiga positioner eller ryck i början, värma upp och ladda för backen. De där ynka platser man kan ta innan dess förlorar/vinner man snabbt i backen ändå.

Backen kom och jag gick på, kände direkt att detta blir tungt. Backen började och det var bara att trampa, försöka hitta rätt kadens, inte för trögtrampat och inte för lätt för då går hastigheten ner. Jag körde på rätt bra, lät folk köra om utan att försöka hetsa med i någon annans tempo. Backen gick fortare än jag trodde, och jag tror att jag faktiskt kunde hängt på lite bättre änj jag gjorde på de lättare partierna, samt att jag skulle gått hårdare tidigare i sista branten upp eftersom jag var rätt pigg. Nu tog jag placeringar där ändå, men jag kunde ha ökat antingen tidigare eller hårdare där.

Väl uppe fick jag langning och sen började tävlingen på riktigt. Jag hängde med på rulle och körde bra, ville som jag lärt mig tidigare, att spara energi och återhämta mig efter backen. Samtidigt som jag vill gå med på rulle för att det går snabbare där. Man tjänar liksom inget på att släppa en grupp och gå med nästa om man är trött, det går lika fort där bakom i början innan folk är trötta. Det är DÄRFÖR jag tänker att jag borde satsa mer i backen nästa år, så att jag kommer med en grupp som kör snabbare senare i loppet. Inte för att jag tror mig kunde hängt med mycket snabbare grupper just detta år, men det är svårt att köra ikapp andra klungor på en tävling som mörksuggan där det handlar om att suga hjul eftersom allt mer eller mindre är lättrullat där vinden spelar en stor roll.

Jag kom in i världens järngäng som var typ 20pers från början när det började spricka av bakåt/framåt. Under tävlingens lopp åkte jag fram och tillbaks bland dessa positioner och vi blev färre och färre. Men jag tappade dom aldrig förutom mot slutet.

Mot slutet i sista stora backen, vilken var typ 2st 150m backar ganska tätt inpå varandra, så fick jag nämligen kramp i högerbenet. Jag blev tvungen att dra ner på tempot för att inte krampa igen totalt så jag kom sist i klungan, därpå hade jag lite svårt att hänga med på rulle eftersom krampen låg i så jag tappade en lucka. Till nästa backe så kunde jag inte alls hänga på och jag släppte en lucka på säkert 100m. Denna utökades också när de/vi kom ut på asfalt/grus och de kunde ligga i tåg medans jag låg ensam med kramp.

Men ganska snabbt återhämtade jag mig, jag var dock tvungen att köra försiktigt för att inte krampen skulle tillbaks. Jag började jaga och testade gränserna med krampen, jag visste att jag var stark nog att hänga med gruppen utan problem, om jag inte krampade. Så jag visste att kunde jag komma ikapp och det inte var fler backar skulle jag lätt hänga med gruppen. Däremot var det omöjligt att ta in sträckan själv på asfalt/grus.

Jag tog då till mitt vapen. Precis som Gunnar uppmuntrat sagt 30minuter innan, "stisse, kingen av skogen" skulle jag hålla ett tempo nu tills nästa skogsparti och lägga allt jag hade där. Så var planen. De var utom synhåll, men syntes ibland när det var skog. Det tog ett par skogspartier att jaga ikapp, och när jag kom in i ett skogsparti där det var mer svängar, neråt och platt med lite mer teknisk körning satsade jag verkligen. Jag hade detta på video då jag hade GoPro Hero2 HD kameran på styret, och det ser riktigt ballt ut. På några hundra meters cykling tog jag ikapp 150m lucka på ett galet starkt sätt.

Nu var jag ikapp igen och det var inte långt kvar till mål, 20minuter kanske. Jag sparade mig lite och tyckte att det verkade som två i min klass fanns i klungan, det visade sig dock senare att dom inte körde Elit. Däremot körde jag taktiskt för det, jag gick om gunnar och stefan hellman för att dra upp tempot lite och släppa killen bakom oss. Sen la jag mig på rulle på killen framför som jag trodde var Elit, jag blev dock lite krispig och när vi kom upp på den sista 500m till mål tryckte han i och jag kände att jag inte skulle klara en spurt mot honom så jag släppte förbi gunnar, som jag trodde körde samma klass som hellman men de har bytt klasser i år. Jag körde ärovarvet utan att maxa eller spurta, men säkrade bara att ingen kunde komma ikapp bakom. Vilken känsla det var.

Resultat
2:50:xx körde jag in på. Förra året körde jag på 2:57:xx, så det var verkligen en stor förbättring då dom förlängt varvet lite och att det var lite tyngre terräng idag med regnet som kom. Jag är supernöjd!

Tyvärr har dom dock fuckat upp min tid och DNF'at mig i resultatlistan. Men jag har försökt ringa och nu mailat så att det ska lösa sig. 24.4% efter vinnartiden är inte personbästa då jag körde 22.1% efter på bockstensturen förra året. Men 7minuter jämfört med förra året på denna bana är en stor förbättring. Jag är SUPERNÖJD!

Här finns övriga resultat: http://www4.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_461390/cf_57129/Resultat_M-rksuggejakten_2012_alla_klasser.PDF

Bilder

Kommer..


fredag 6 juli 2012

Tips för den motionären inför Cykelvasan!

En tråd på HappyMTB kom upp med de vanliga frågorna inför ett lopp där en motionär eller kanske inte ens det, är lite vilsen för hur de bör träna inför en liknande cykelutmaning. Jag svarade som jag brukar, lite allmänt, trevligt och så gott jag kan på ett enkelt sätt.

För den inbitne och kunniga på ämnet, hittar man snabbt lite svängande fakta och oställda frågor. Men för den icke kunniga motionären eller nybörjaren, tycker jag själv att jag lade svaret på rätt nivå.

Uppskatta din tävlingstid. Träna lika långt, och lika hårt, minst en gång i veckan fram till start. Där i mellan satsar du på kortare pass på nån timme med högre tempo. Sen kan du även köra något pass där du kör i lite naturliga intervall-pass, leta upp den svåraste terrängen du har, den kommer ge dig en naturlig intervall där du står på där du kan hela tiden, medans att terrängen stoppar dig lite då och då från att trampa. På så vis får du uthållighet jämfört med tävlingstempo, tröskelträning, mitokondrie/mjölksyratålighet samt teknikträning.

På cykelvasan kommer det vara mycket grusvägar och dylikt, lätt terräng. Inte så farligt med uppför/nedför även om det finns partier och backar under banans gång. Satsa på att vara stark i bålen så du slipper få ont i ryggen, satsa på att vara uthållig över en längre tid(tävlingstiden) och sedan så konditionsstark du kan bli på den korta tiden som är kvar.


Lägg träningstillfällena på en vettig nivå, så att du kan hålla takten varje vecka ända fram till start. Det är sämre att köra ett pass för mkt i veckan och sen få uppehåll 10dar under sista månaden inför tävling för att du saknar motivation eller blir sjuk, än att köra en dag mindre i veckan och hålla dig stark utan långa viloperioder.


Angående cykeln så funkar den fint. Byt dock däck, jag skulle rekommendera furious fred 2.25" bak och kanske Rocket Ron 2.25" fram. Eller om du påstår vara en kurv-kung, att köra furious fred 2.25" både fram och bak. Conti Race King funkar ungefär lika bra som furious fred, men är lite mer punkasäkra.


Lycka till, jag ska också köra!

GoPro Hero2 HD kameran med till jobbet!

Igår fick jag lite tid över att köpa flashminne och styrstams-fäste till kameran som jag köpte för 2.5 vecka sen. Så igår laddade jag den men hann inte kolla så mkt med inställningarna mer än sätta den på full HD kvalité för filmning.

Imorse slängde jag på Racing Ralph däcken på kanttråds-hjulen för crossen och kameran på styret. Tog vanliga vändan genom hammarby sjöstad och sedan södra sidan av årstaviken till liljeholmen. Satte på full sprutt i backarna och rullade/bromsade i nedförsbackarna och på platten. Hann få panik-andning mer än en gång, hur otränad jag är på slog mig. Kvällens cykelcross-tävling kommer bli både spännande för hur jag hanterar ett tempo över tröskel, och för att det bara är så jävla spännande att köra cross!

Planen som ni säkert förstår är att filma kvällens rejs, men några vidare super-duper-vinklar och bästa inställningar på kameran förväntar jag mig inte. Detta är testrundan inför Mörksuggejakten i helgen, som jag också tänkt att delvis filma. Batteriet räcker bara 2h om jag räknar med att cykla en bit över 3h under mörksuggan.

Cykelcrosstävling i Sköndal ikväll!

Hasse Mård, Björn Rundström, Viktor Karlin och eventuellt fler jag inte känner till, är HJÄLTAR just nu. Igår jobbade de med cykelcross-banan för träningstävlingar vid sköndal.

Ikväll är det rejs. Samling kl 18:30, barnrejs kl 19:00 och vuxenrejs kl 19:15. Jag antar att det är 30min + 2varv som gäller. Sen är det korvgrillning och cykelsnack på plats.

Alla är välkomna, för er som vill ta del av inbjudan till liknande tävlingar(alla är välkomna oavsett), finns facebook-gruppen "CX-träningar" som ni kan bli medlemmar i! Men som sagt, alla är välkomna oavsett om man sagt att man kommer, är med i facebook-grupp eller känner någon på plats.

Karta 
http://kartor.eniro.se/m/95izz



Koordinater 
WGS 84 (lat, lon):
N 59° 15.350', E 18° 7.633'
 WGS 84 decimal (lat, lon):
59.25583, 18.12722

 RT90:
6572842, 1632453
 SWEREF99 TM:
6572723, 678289
Förra gångens vinnare, Hasse Mård..

Iförrgår BLEV det cykelcross!

Jag och Ronnie cyklade iförrgår, jag är inte lika duktig på att blogga om min cykling som jag var tidigare ;)

Det blev en del att göra då han skulle prova min CaadX eftersom han inte äger en egen cykelcross. Byta däck på CaadX, pumpa upp, byta hjul på SuperX, pumpa upp, byta bromsgummi för aluminium-hjul, justera bromsvajer på CaadX, justera bromsvajer på SuperX, kolla sitthöjd på CaadX.

Bra blev det. Och vi cyklade den vanliga hästhagen, erstavik, äventyrsbanan, älta-sjö-skogen, flaten, älta-sjö-skogen till hellas och tillbaks via asfalten hem. En bra runda i lagom tempo, några kortare spurter och lite tröskel ett par gånger. Lagom träning för min kropp som historiskt varit sjukdomsvälkomnande denna säsong. Just nu känner jag mig frisk förutom en näsa som rinner lite, helgens Mörksuggejakten ska bli skitkul!

onsdag 4 juli 2012

Ikväll blir det cykelcross!

Ikväll ska jag och Ronnie köra cykelcross, han ska få prova min CaadX och jag kör SuperX'en. Det blir standard-rundan hästhagen, erstavik, äventyrsbanan, skogen-förbi-älta-sjön, flaten och sen är vi nog nöjda.. Kanske skogen-förbi-älta-sjön hem också, är inte helt hundra på vägen bara..

Det ska bli kul! Flaten är helt klart bäst med de partier där det är trångt och går fort, men det är rätt skönt att sitta på större vägar och mata på med mjölksyra i benen..

tisdag 3 juli 2012

Joes gegga till däcken!

Igår var Ronnie förbi TCM och köpte ett varsitt paket gegga till oss båda. Ventiler, fälgband, applikator och Joes gegga. En snabb googling sade att varannan(4-4) person tyckte att Stans var bättre och varannan tyckte att Joes var bättre.

Så till helgen tänkte jag slänga in lite klet i däcken och pumpa upp. Förhoppningsvis är dom täta i sidoväggarna. Det ska bli jävligt spännande att köra slanglöst för första gången på egen cykel!

måndag 2 juli 2012

Säljer min Cannondale Scalpel!

Mina käraste kära cykel, nu ska vi eventuellt skiljas åt. Jag har nämligen tänkt lägga vantarna på en Flash 29:er, då jag tycker det är spännande att prova nått nytt jag inte provat tidigare, både 29" och hardtail. Jag har varit supernöjd med cykeln och har med gott samvete rekommenderat den åt numera flertalet ägare som i sin tur är nöjda så vitt jag hört/vet!

Komponenterna är från 2011 medans ramen är från 2012 och enbart använd på 10-15 rundor då sjukdomar har dominerat mig samtidigt som jag haft landsvägsfokus i år. En enda tävling har den gått och det var i helgen, förutom en felaktigt inställd framväxel så fungerande den förbannat bra. Jag hade redan bestämt mig tidigare, men tvekade lite i tankarna i går. Men man ska inte vara rädd för att prova nytt så nu läggs den ut!

Jag och Jonathan totalservade den under några timmar förra veckan med genomgång av leftyn, banka ur och bytte styrlager, bankade ur och rengjorde vevlager, fettade in typ hela cykeln, slängde i kolfiber-pasta för sadelstolpen, rengjorde och smörjde upp drivlinan etc. Dvs vanlig service och lite mer lyxservice.

Nypris 45'000kr, jag säljer för 27'000kr. Om ni är intresserade eller känner någon som är ute efter en av världens bästa XC och Långloppscyklar, peka dom mot annonsen på HappyMTB!

[TÄVLING] Ränneslättsturen, REVANSCH!

Det var jag, Hilke och Jonathan som åkte ner till Eksjö för att köra Ränneslättsturen. Jonathan gick på semester i fredags och ville fira in det med, semester, så han langade till oss och förgyllde helgen med sitt närvarande.

Och äntligen kom dagen då jag kunde tävla! Och på vilket sätt jag gjorde det, ryggsmärtor dagen innan när vi provade sista 8km på banan. Jag hade sänkt styret med tre distanser kom jag på, eller snarare kände av. Det visade sig också väldigt fort på tävlingen att ryggen inte alls var van med sittställningen, men en öm rygg är inget att gnälla om. När krampen kom redan innan första timmen passerat däremot, det var värre. Jag tvekade allvarligt på om jag skulle kunna jämföra loppet eller inte men hängde i. När jag sedan upptäckte att det spöregnade ordentligt, hade det regnat ett bra tag redan. Helt fokuserad på krampen så minns jag inte partierna särskillt mycket från banan i år, fokus låg på överlevnad och 1/3 av loppet släppte jag alla "försöka hänga med" tempon på folk runt omkring mig. Jag har tillräckligt med erfarenhet av kramp nu för att förstå att det är eget tempo som gäller hur sugen man än blir på att hänga med i några som åker lite snabbare, krampen kommer bara snabbare, hårdare och längre då. Jämt och fint blir man tvungen att köra. Med det sagt så hade jag aldrig mer hög puls under loppet, det var faktiskt väldigt behagligt på så vis, benen fortsatte dock att smattra i kramper som höll i sig 2min åt gången med 3-4minuter mellan, beroende på terrängen.

Innan tävlingen hade jag ställt in mig på att om jag kom in på 4h skulle jag vara supernöjd med årets prestation, förra året körde jag på 3:37 men då var jag i bättre form också. Med loppet i benen trodde jag snarare på 4h 15min med tanke på hur långsamt jag själv tyckte att jag cyklade, när jag sen gick in på 3h 51min blev jag supernöjd. 14min sämre än förra året, trots årets piss-förutsättningar, spöregn en timme, superhalka med Furious Fred både fram/bak och tungtrampat underlag jämfört med förra året, så är det verkligen superbra. 

Men egentligen är det faktiskt skitsamma hur det gick, vilken tid jag körde på eller hur det kändes. Det viktigaste och bästa som kunde hända mig hände, jag fick köra en tävling och jag tog mig i mål. Det var precis vad jag behövde, lite medvind och en spark i baken med positivitet.

Nu laddar jag om bössan inför nästa när det är Mörksuggejakten! Jag tog SuperX'en imorse för att rulla ut benen från gårdagens tävling, men med glada ben och huvud blev det 15min strax på/över tröskel till jobbet.

Broöppning i södertälje
Hämtade innolite hjul hos uffe i södertälje
Delar av middag/frukost inför tävlingen

Jag och Jonathan rejsade lite udda trehjuling dagen innan på campingen
Lite skivbromsmekande
45min innan start
20min innan start
15min innan start
10min innan start
Bleckan i snygg SM-dräkt, jag var med när han vann förra året, det var mäktigt!
Hilke och Jesper är redo för rejs..