torsdag 25 juli 2013

Mitt första triatlon!

Igår morse så var jag och karin ute och sprang en halvmil, hon visade sin runda här i krokarna som var mkt trevligare än det jag sprungit själv. Sen åkte vi till sickla och badade innan triatlerna började dyka upp. Jag anmälde mig och gjorde i ordning grejerna.

Triatlon tävlingen, som är en träningstävling som går varje onsdag, har en simsträcka på 800m, en cykelsträcka på 1800m och en löpsträcka på 3400m.

Simningen
Vi började simningen och jag hade ingen stress i vattnet utan gick i andra/sista led ner i vattnet vid stranden. Det blev kaos direkt och man simmade nästan på folks fötter och hade folk på sig bakifrån och från sidan de första 10m ut. Jag tänkte att det här får bära eller brista och körde på hela sträckan med crawlande. Jag har nog aldrig crawlat längre än 15m i rad förut, och tekniken därefter, huvet hela tiden ovanför marken. Jag hade även sett att man ska spara benen under simningen så man är pigg till cykel/löpning. Så jag simmade nästan enbart med armarna.

När vi vände efter halva simningen hade nästan hela fältet tagit sig förbi mig, jag låg väl som bäst femma från slutet av 74 startande. Även de som simmade bröstsim hela sträckan simmade i från mig, så mitt crawlande var väl inget imponerande förutom att jag faktiskt orkade simma 800m crawlande från att bara simmat max 15m i rad tidigare. Musklerna har jag där, men tekniken.. not so much.

Transition, Simning --> Cykling
När jag kom upp ur vattnet så hade jag min "snabba" plan på att byta om. Dock skulle jag behöva ta på mig strumpor, jag kunde cykla utan men springa utan skulle jag ändå inte kunna göra senare. Men när jag kom upp där ur vattnet var kroppen helt mör av mjölksyra och hög puls. Det gick inte alls att gå efter planen, fick ner våtdräkten, hälften så långt jag hade tänkt innan jag drog på mig glasögon och hjälm. Och jag orkade inte ens FÖRSÖKA trampa ur våtdräkten ståendes medans jag pillade med glasögon/hjälm. Väl klar där så tog jag ett åratal på mig att få av mig våtdräkten förbi fotknölarna. Sen var jag så trött så jag SATTE mig på marken för att ta på mig strumporna.. ja ni ser, total transition-misär..

Jag tog hojen och sprang iväg vägen, cykelskorna på men inte fastknäppta förrän jag kommit upp i fart, iallafall det funkade. Men mina grymma S-Works skor för mountainbike, och mina GRYMMA spännen på dessa, var inte så grymma för triatlon. Det tog ett år att spänna dom rullandes i sadeln innan jag kunde trampa igång.


Cyklingen
När jag var igång ordentligt så infann sig en konstig känsla i kroppen. Jag var trött. Jag kunde inte alls trampa fort som jag brukar kunna. Det tog mig 1500m innan jag kände att jag var inne i cyklandet, och säkert 5000m innan jag var helt inne i cykel-lunken. Jag siktade folk, kom i fatt, körde i från, några försökte ta rulle men ingen lyckades. På vägen tillbaka passerade jag person nummer 9 som höll sig på rulle i 3km innan backen efter hellasgården där jag gick på rött i triatlon-pinnarna. Tittade bakåt och hade droppat honom redan halvvägs upp i backen.

Körde vidare och tog 10st placeringar på cyklingen och flera minuter på dessa. Nöjd med det så var det dags för nästa transition. 

Transition, Cykling --> Löpning
Denna är lättare än den första och vid denna var jag piggare än efter simningen även fast jag gått hårt. Spännde upp cykelskorna rullandes innan bytet, bromsade ur, hoppade av cykeln och sprang mot min plats. Ena spännet var inte tillräckligt uppspännt så det blev lite problem med det. Av med hjälm och glasögon. På med keps och samma glasögon. Bytte till skor och började springa direkt. Kom på under de fem första meterna att jag borde ha druckit ur flaskan innan jag bromsat in på cykeln 20sekunder tidigare. Gick nu torr i munnen ut på löpningen, vilket lätt sätter sig i det mentala.

Löpningen
Kände att benen var rejält stumma, blev ikapp sprungen under de första 300m redan och växlade upp men kunde inte hänga med. Kom in i en bättre lunk efter 500m och kunde öka lite. Efter ca 2000m kom nästa ikapp mig i en väldig fart, tänkte att jag skulle försöka hänga med men gav upp innan jag hann börja. Jag löpte vidare och började känna det där vassa trycket i bröstet/axeln partiet som jag bara känner vid löpning. Under de sista 500m kom en till ikapp mig i en väldig fart. Jag hängde med 150m i tempot men kunde inte hålla. Tittade bakåt och såg en fjärde, la mig på högt tempo som jag kunde hålla in i mål och höll min placering.

59:a av 74 startande blev jag. Nästan sist, om inte sist, på simningen. Tog 10 placeringar på cyklingen och flera minuter. Förlorade 3 placeringar på löpningen.

Jag var ca 10minuter efter i simingen, och totalt förlorade jag 16minuter på vinnaren. Det tycker jag är helt okej. Skulle jag bara lära mig lite teknik till simningen, träna det lite och fortsätta med löpträning som jag gör så skulle jag nog säkert kunna nå upp halvvägs i placeringslistan till nästa år. Vi får se, jag fortsätter träna på och så får det bli som det blir. :)

Fokus på det roliga, det är min melodi i år och den har varit väldigt behaglig både för kropp, hjärna och HYFSAT för hjärtat och musklerna. Kontinuitet har jag iallafall haft helt okej med, men jag är nog inte så mjölksyretålig som man bör vara som tävlande med prestationsmål.

Det var min första erfarenhet av ett triatlon. Riktigt riktigt roligt var det, väldigt annorlunda och kul med variationen. Roligt med ett lopp som var så kort också, speciellt med tanke på att varje delmoment kändes VÄLDIGT kort. 1h 9min aktivitet.

Resultatlistan
http://www.webscorer.com/race?raceid=10851

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul å läsa! Just simningen
Finns det mycket att spara på! Har kollegor som börjat med triathlon och dom har gått crawlcurser och bättrat sig rejält! Bara å nöta på!

/Anders