måndag 1 oktober 2012

Huset besiktat och klart!

Nu är huset vi ska köpa besiktat igen, av vår egen besiktningsman denna gången. De som äger det idag köpte det 2011-06-01 och gick på säljarens besiktning, nu vid försäljning och skilsmässa anlitade de en egen besiktningsman. Men som köpare vill jag ha en egen besiktning, av någon som jag anlitat helt oberoende av säljare eller säljarens mäklare. Detta blev alltså en tredje besiktning på 1½ år.

Och besiktningen fick återigen väldigt bra betyg, dock är det ett äldre hus med en del riskkonstruktioner som vi är medvetna om. Lite smågrejer är det, men det är det och andra sidan med alla hus mer eller mindre. Fuktmätningsresultatet, vilket är en av de viktiga punkterna, var förvånadsvärt positivt och lågt, eller "ovanligt bra" som besiktningsmannen sade.

Den enda stora kostnaden som behövs göras, är en renovering av två våtrum samt brunn i garage. Detta är stora kostnader vilka vi redan planerat och budgeterat för i priset om nått år eller två framöver. Personligen ser jag det snarare som ett spännande projekt att kunna få göra ett drömbadrum i modern stil!

Andra lite mindre kostnader, men såklart tid och engagemang är saker som..
- Inoljning av ytterdörr
- Tapetsering(eller målning) av ett 15kvm rum
- Fondtapet i vardagsrum
- Köp av infälld microvågsugn till köket
- Fönster skall skrapas/målas utvändigt
- Nya fönsterbleck alternativt nymålning och riktning av befintliga
- Nya fönster så småningom(dagens är i bra skick, enbart OM och FÖR att få ner elkostnad för uppvärmning)
- Buskar/växter skall tas bort(planteras om nån annanstans) från grunden
- Styra om dagvattenledningar från huset
- Bygga altan som förlängning till uterummet
- Stötta upp uterummet som nu lutar då yttre plintar har sjunkt några centimeter
- Stötta upp/bygga nytt staket mot en granne
- Jämna ut tomten
- Ta bort större buskar från tomt
- Slipa vardagsrumsgolvet


Nu har jag säkert glömt en del smågrejer, men vi lär uttöka listan och så kommer vi göra en fem års plan samt kontinuerligt bygga på listan samt beta av punkter. Vi får ta det mest akuta först, och den i lugn och fin takt rätta till finliret som är mer för vår trivsels skull.

Något vi inte ska göra är att stressa upp oss utan göra en sak i taget och göra den klar innan vi börjar på nästa punkt. Vi är trogna tittare av "arga snickarn".. hans nya program "nybyggarna" är förresten riktigt bra!



























3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul att ni fått tag i ett hus och att ni vill ta det i en lugn takt. Om du ändå ska måla on fönsterna så passa på att kitta om dom om det är minsta tveksamt.

Önskar er verkligen lycka till med nya huset.

Katja sa...

Jättefint hus ju! Åh, tänk den dagen man äger ett hus :)

Janne sa...

Lycka till med huset. Avundsjuk på den fina eldstaden på uteplatsen. Känns som ett bra ställe att ta en afterbike-öl på.