tisdag 9 november 2010

Cyclocrossen testad i snöovädret!

Nu har jag hunnit testa crossen på en 2.5h runda! Det blev en massa framhjulsslir i 10cm snö, med endast halva till en tredje del av kassetten ofryst, armdopp i sjön och is ända in i benmärgen, inte ens värmen och en kaffe på max kunde få liv i kroppen. Skitskoj att få cykla lite med bockstyre och, typ, utan bromsar på årets hittills halaste dag! ... Det hjälpte ju inte direkt heller att Cannondalen kom med omönstrade sommardäck ;)

Robert hade halkat på de snorhala plankorna och lyckats doppa armen i vattnet, jag missade vurpan men tyckte synd om han ändå, det räckte liksom med kylan som den var utan att doppa sig. Med det kan jag även konstatera att jag var den enda lycklige som slapp vurpa igår ;)



Här står caadx med lite snö innanför rocken, vi hade precis passerat den typ 150m långa "bron" efter flaten precis intill älta sjön.


Stolt cykelägare!

En blöt, kall men glad Johan!
Direkt efter rundan på väg hem från max var jag inte direkt så sugen på en till likadan runda p.g.a. kylan, men nu när man tinat i duschen i 40 minuter känns livet mycket lättare att leva igen! Det var riktigt jävla skoj att köra cross!

Men det finns massvis att lära mig och vänja mig vid med crossen. T.ex så behöver jag få känslan för framväxeln då det blir tvärtom i mitt huvud när jag försöker växla, tyngre blir lättare växel etc. Jag behöver sen lära mig när jag ska hålla vart, vart jag lägger tyngdpunkten uppförs och utförs, lära mig vilka växlar som jag behöver för olika branter etc. Det där blir ju helt uppenbart automatiskt när man vant sig och cyklat en del, men det är absolut en inlärningskurva som tar ett litet tag.

Men vad crossen gick, den reagerade otroligt snabbt på accelerationer, rullade som en gud och man kunde trycka på på platten och få upp riktigt snabba hastigheter utan större ansträngning. Vilken otrolig skillnad att köra cross jämfört med mountainbike på grusväg.. Och vilken bra träning det är för mig, exakt det här jag behöver faktiskt. Ligga precis under/över mjölksyretröskeln i långa perioder utan pauser, mycket bättre träning än tisdagsrajderna på mountainbike, iallafall för vad mitt träningsschema vill att jag ska göra.

2 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Visst är det skoj? Vi garvade ihjäl oss när vi hojade nynäs - hammarby i liknande väder för några veckor sen.

STIZZE sa...

Det var skitkul, speciellt med alla trånga grusvägar där grenarna tyngdes ner av snön så man fick ducka och cykla under.

Men det var ren misär att komma in på max och inse att man inte hade en chans att få upp värmen förrän man var hemma och skulle kunna komma in i duschen ;)