torsdag 30 augusti 2012

Drömmarnas dröm..

I natt har jag drömt cykel. Mer specifikt tävlade jag landsväg på min sprillans nya Flash 29". Jag vann. Jag förstod redan i drömmen att det var en dröm. När jag vann blev det rätt uppenbart, att man körde landsvägstävling med en mountainbike var dock fullt normalt och inte avslöjande av någon anledning...

Vi får väl se vad som händer inför 2013. Jag ska inte stressa nånting. Jag är verkligen supernöjd med min Scalpel 26" också, den funkar verkligen kanon och är minst lika rolig att cykla på. Jonathan har till och med bytt från Flash 29" till Scalpel 26" för att han tycker det är roligare och att han tycker sig cykla snabbare på 26" generellt.

Det här med 29" är lite av en trend. Ja visst är 29" bra, men det är inte bättre på allt, för alla, i alla situationer etc. Ändå så fokuserar väldigt många cykelhandlare på just 29ers i år. Vad de väljer att fokusera på är vad som de tror säljer bäst, inte vad som är bäst. Det kan vara nyttigt att tänka på. Om 650b slår kommer alla satsa på det, att det verkligen är bättre är en annan sak. Om det slår behöver inte betyda att det är bättre, utan att det är något nytt som folk vill prova, vilket såklart är ett bra argument i sig. Man ska ha roligt på cykel, allt som är roligt är bra.

Med det sagt, är jag själv också sugen på en 29". Det hade jag varit oavsett trend eller inte. Första nyfikenheten har jag dock inte kvar, jag har cyklat en hel runda på några timmar i väldigt kuperad och tekniskt terräng(judarskogen) på en F29 1 med hollowgram vevparti. Jag kan inte påstå att jag cyklade snabbare, men det var mer kontrollerat över rötter och sten som gick att köra över. När man skulle uppåt och behövde undvika stenar så kändes den dock mkt klumpigare, det var lättare att göra misstag då kontrollen i sidled inte kändes lika enkel och smidig. På samma runda körde Jonathan ifrån mig rätt lätt på sin Scalpel 26". Det har dock även med hans ben, hans teknik och hans hemmaskogar att göra, och min brist på allihop.

Kort och gott. Jag tror inte att jag får roligare på 29" än 26" när jag väl gått igenom smekmånaden med förändringen. Jag tror inte att jag cyklar snabbare på 29" än 26". Men jag tror att det skulle vara roligt att prova på något nytt en längre tid, för mer erfarenhet och att få ett nytt perspektiv på cykling i skogen. På samma sätt som jag skulle kunna tänka mig prova att köra 26" hardtail på en längre tid en annan gång, oavsett om det är bättre eller sämre.

Oavsett så vore det även roligt att få prova nya leftyn, slippa den smått omoderna gummibälgen och se hur färre gånger man behöver resetta nållagerna numera. Det är dom två stora förändringarna vad jag förstått, slippa bälgen, slippa mini-serva(som tar 2min) leftyn lika ofta.

3 kommentarer:

Unknown sa...

+1 på dej STIZZE!
Ditt resonemnag kring all denna 29'er hysteri är helt i linje vad jag själv tycker.
Var själv sugen på en 29'er men inte längre, nu lutar det mer åt att bygga om fulldämparen för att palla lite mera All-Mountain (läs längre gaffel o flackare vinkel samt en 26" HT/Dirt för att kunna öva teknik och hänga med grabben i BMX-banan...
Väl mött nån tisdagsrajd! // Larsa :)

Anonym sa...

Fast Leftyn är snyggare med gummibälg än den där plastbiten imo.

Mvh Bruce

STIZZE sa...

Jag är inte beredd att hålla med ;) Bälg känns jävligt 90-tal..