onsdag 1 december 2010

"Vart stoppar du pengarna" - Isak Strömberg

Isak Strömberg skrev på sin blogg ett klokt inlägg angående ekonomin för mountainbike. Han skriver om hur de där extra 100g viktnedgång kostar folk förmögenheter och att de faktiskt inte gör någon större skillnad. Att det alltid är den som tränat bäst som kommer vinna loppet. Fokus borde istället ligga på att ha råd med alla tävlingar, eventuellt träningsresor etc. Det nämns inte men jag tror han även skulle hålla med om att övrig träningsmaterial går under samma viktighet träningsmässigt, så som en ordentlig trainer/monark, pulsklocka etc. Självklart tycker även jag att ordentliga kläder är viktigt för att hålla sig frisk, det tror jag också han håller med om.

Detta är egentligen ingen nyhet, men jag tror att många inkl mig själv blir otroligt blind för detta faktum. Självklart så ger större viktskillnader och bättre/sämre cyklar en viss skillnad, men jag är övertygad att t.ex Per Kumlin skulle spöa skiten ur mig även ifall han körde på min gamla storlek small hardtail från 1998 med skumgummidämpare och jag satt på en 2011 Scalpel Team Ultimate. Det jag menar är att det i slutändan är benen som gör den ultimata skillnaden, med en ordentlig träningsupplägg kommer man mycket längre än 1kg mindre på cykeln, dom siffror stämmer iaf i min värld då jag har lååångt kvar upp till toppen av min kapacitet.

Detta är precis vart jag måste lägga fokus. Och med min sjuka stöldhistoria på cykeln så måste jag vara extra varsam med pengarna. Jag ska sätta mig ner de närmaste dagarna och skissa på en konkret budgetering inför mountainbike säsongen 2011.

Idag på jobbet kunde jag dock även stolt fylla i min tidrapport med 17.5h övertid i november månad. Jag försöker få in minst 30min övertid om dagen och sträva efter 1h snitt i december månad. Om jag kan snitta 1h övertid om dagen varje månad ger det mig ca 3500-3900kr extra i månaden efter skat, och det är minimum vad jag behöver kommande månader för att ens ha en CHANS att kunna köpa ny cykel. Sen kommer sparande för tävlingar också, det kommer bli otroligt tight framöver även fast jag jobbar heltid + övertid.

Detta behöver jag
- Vinterskor
- Vinterhandskar
- Vinterstrumpor
- Underställ
- En ny cykel
- Klubb(spårvägen eller ck valhall? .. det stora valet)
- Licens
- Klubbdress för tävling(behövs detta i sportklass?)
- Ny hjälm
- Tävlingsavgifter
- Transport till ca 10st tävlingar
- Logi på upp till 6-7 tävlingar
- Ledigt från arbete upp till 6-7 tävlingar
- Minimum 2st fulltest hos Aktivitus

Detta önskar jag, för förbättrad träning
- Monark Ergometer 874E
- Garmin Edge 800(kadens+pulsmätare viktigast)
- Vinter Mountainbike
- Träningsresa till nästa höst/vinter

Kan ni komma på något mer som borde in på min lista?

24 kommentarer:

Anonym sa...

Om du nu på riktigt börjar tänka i de här banorna så tror jag att den där stölden var en blessing in disguese för dig.

Mindre Cannondale-onani och mer fokus där det gör verklig nytta.

Johan Andersson sa...

Vinter MTB har du ju redan? Din gamla Cannondale funkar väl super för det ändamålet.

Har du verkligen plats för en Monark? Det har inte jag, även om jag skulle vilja ha en, vilket jag inte vill då...

Klubbdress behövs INTE i sportklassen. Blir du medlem i Spårvägen kan du få en nästintill oanvänd cykeltröja av mig. Inte årets modell men syftet med klubbkläderna är väl att man ska representera klubben. Inga superpengar men en tröja kostar väl en femhundring.

Behöver du fotvärmare? Vissa är ju mer varma än andra.

Spårvägen stod tidigare för alla tävlingsavgifter, LL undantagna.

STIZZE sa...

@Anonym, Det där är ett riktigt svårsmält ämne just runt att inte ha en cannondale. Det måste jag nog fundera över, känns ju otroligt trist att man lagt ut typ 3500kr på cannondale kläder och sen inte få cykla på en sådan. Men jag ska fundera på saken. Mina tankar låg snarare på att nöja sig med en "original" cannondale, dvs inte byta ut samtliga komponenter till värsting som jag gjorde på den som blev stulen, heller inte planera hjuluppgraderingar etc utan bara acceptera en out-of-the-box cykel och sen lägga all energi på varma kläder nu till vintern, ordentligt med träningsmaterial, pengar till tävlingar och eventuellt träningsresa framöver.

@Johan, Det finns flera saker som egentligen inte är OK på gula cannondalen. Dämparen är helt slut, och jag vet inte vart jag hittar reservdelar eller hur man servar den, vet heller ingenstans där dom kan hjälpa mig. Jag har tummen mitt i handen när det gäller cykelmek.

Plats för monark har jag inte egentligen, men det gäller samma sak för trainern jag har idag. Jag funderar på två eventuella m2 nere i källarförrådet att rigga upp trainern med sunkcykel på. Får se om jag kan lyckas få fritt denna platsen, vi har en storstädning där nere planerat.

Då behövs ingen klubbdress alltså, det är som du säger att tröja borde räcka också ifall jag ställer upp i annan klass. Sen misstänker jag att du är storlek L? Jag är storlek M och närmare till S än L, men tack för erbjudandet!

Fotvärmare har jag fått låna av Johan(Black Planet), dom funkade perfekt igår och det var ju rätt kallt igår också. Klart att det finns bättre, men med vinterskor så borde det vara lugnt! Jag kör ju sommarskor just nu..

Vad bra, men det är LL som kommer vara den största boven ekonomiskt oavsett. Jag kommer nog inte besöka så jättemånga andra tävlingar även om det blir ett par st.

Tack för hjälpen!

Anonym sa...

Om du tränar flitigt i vinter/vår så kommer det inte göra någon skillnad i resultatlistan på dina långlopp om du använder dig av din gamla c-dale respektive om du hade fått behålla den nya. Lägg 2-3000 på en ny gaffel och vettiga däck så har du en cykel som lätt duger åt dig till nästa år. Vad vill du ägna energi åt? Förbättra din fysik och teknik, eller logotyper på kläder och ramar?

En Monarkcykel kommer inte göra dig snabbare till nästa år. Du har väl redan en trainer? Och en CX? Det räcker ju mer än väl.

Du borde sluta obsessa över prylar och vad andra gör, och koncentrera dig på din egen träning. Det behövs ingen ny hjälm eller tåvärmare till det.

STIZZE sa...

@Anonym, Det där är inte helt sant men jag förstår vad du menar. Min gamla cykel är för liten för mig, annars hade jag förmodligen gjort exakt det du sa, fast behållt den som stående vintercykel. Eftersom ramen är för liten vill jag inte lägga några pengar på den alls.

Jag har trainer, och en monark är därför ingen prioritering, men jag skulla kunna tänka mig skaffa en till vintersäsongen 2011 ifall intresset hänger i sig, vilket jag hoppas och tror på. Jag tror att TC-passen som faktiskt är de flesta träningspass jag gör nu framöver, skulle få en mycket bättre kvalité med en monark jämfört med den tacx-trainer jag har idag.

CX räcker gott och väl som vintercykel i ett träningsperspektiv ja, och kortsiktigt klarar jag mig nog på den gamla cannondalen med sunkdäck på de skogsrundor jag tar nu de kommande månaderna, det får helt enkelt duga. Långsiktigt, ja då vill jag faktiskt ha en mtb med rätt storlek och fungerande dämpare, om det blir en cannondale eller inte spelar mindre roll. Jag vill ha en mtb att cykla på på vintern av den viktigaste anledningen, att inte tappa fokus på det roliga bland all ren träning.

Hjälmen är krashad så det är en säkerhetsrisk jag cyklar runt med på skallen just nu.

Anonym sa...

Skaffa dig en fultysk i stället så slipper du jobba över och kan träna dig snabb istället. Denna hoj ger grymt mkt för pengarna. http://www.bike-discount.de/shop/kS1/a30642/zr-race-6-0.html

STIZZE sa...

@Anonym, jag börjar tidigare på mornarna och tar kortluncher, håller jag det kontinuerligt så får jag massa övertidstimmar i slutändan utan att ta alltför mycket kraft. Någon radon kommer det inte bli, jag är för stolt för det. Hellre en beggad fincykel eller en fincykel av 2010 modell.

Micke från Finland sa...

Klart att du ska köpa den cykel du vill ha, man måste även tänka på att det är roligare att cykla med en cykel som man är nöjd med fast det kanske inte går fortare. Du är en stor inspirations källa för att du inte ger dig utan bara blir taggad av motgångarna!

jens sa...

å andra sidan,om man lättar hojen 1 kg OCH tränar lika mycket/bra som om man inte lättat, blir man kanske ännu bättre :D

dessutom äre ju rätt kul att lätta hojen :D

jens sa...

angående nu, så här års tycker ja ändå inte du ska köra finhojen :D det är nu man kör cx, möjligen me dubbdäck på väg, alternativt en slaskmoppe, gör inget om den ä tung, då blir man bara bättre. o när våren kommer, så känns finhojen SÅ lätt :D

jens sa...

för övrigt klarar du dig super på en Monark Ergometer 818E, som ä lite äldre, men säkert lika bra :D

Anonym sa...

öh, cyklar du med kraschad hjälm???????????????


Ronnie

STIZZE sa...

@Micke, visst är det så? Att cykeln ändå är centrumet? Prioriteringar behöver göras, jag kan inte få allt jag kan. Förhoppningsvis kan jag klarar mig med att köra en out-of-the-box cykel av märke/modell jag vill ha. Vi får se vad jag lyckas skrapa fram i lönekuvertet och i budgeteringen.

@Jens, Jo jag håller med, men hur stor skillnad är 1kg egentligen när det kommer kosta 20k och budgeten är begränsad? :) Kul är det, men när man blir bestulen på sin dyraste ägodel svider det i plånboken.

En 818E funkar säkert även om jag inte läst om just denna, problemet är att hitta beggade monarker. Verkar va rätt bra efterfrågan just nu med andrahandsvärdet.

@Ronnie, ja plasten är sprucken och frigoliten har fått sig en törn också. Den är inte sönder men lite tillbucklad. Jag köpte en ny hjälm förut men den passade inte, jag kan inte hitta den hjälmen i rätt storlek och efter det har jag tvekat mellan olika modeller och priser.

Fredde sa...

Vad är det för gaffel på gula MTB'n? Är det en headshock? I så fall kan da Pef serva/fixa den. Ev har jag en headshock att sälja, lite beroende av hur mitt SS-bygge går. Nu på vintern funkar det rätt bra med en stel gaffel oxå!

Vi syns!

STIZZE sa...

@Fredde, Det är en headshock dd60 från 1998. Alltså gummikuddar i dämparen, inte lufttryck etc.

fredrikw sa...

Hjälmen ska du inte cykla någonting alls med, en kraschad hjälm har tappat sin funktion och ska bytas ut omgående, det finns verkligen ingen anledning alls vänta med detta.

Angående klubbkläder så finns det ingenting i reglerna om att använda klubbdräkt på MTB-tävlingar, även om det förväntas att man kör i klubbens tröja om man har licens.

Om du är ute efter en klubb med organiserade träningar, som kan vara bra om man är nybörjare, skulle jag rekommendera antingen Spårvägen eller MTB Täby. CK Valhall har mycket, men organiserade MTB-träningar är det tunt med :)

Angående cykel är det kanske bättre att få en bra tävlingscykel som du kan köra med, än att snöa in på ett specifikt märke. Du får mycket mer cykel för pengarna om du släpper märkesfixeringen. Som någon sa tidigare, bestäm dig för vad som är viktigt, är det träningen och tävlandet eller är det att ha "rätt" märke på dina grejer. Du har gott om tid framför dig att komma fram till vad du verkligen behöver och vad som passar dig. Alla jag känner som tävlar, och som idag kör på dyra och fina cyklar, köpte dessa som första-cyklar, och det varierar ganska kraftigt vad man behöver och trivs med, det är inget som man kommer fram till de första månaderna.

Förstår att det känns surt, och att ersätta den stulna cykeln med en likadan kanske i någon mån lindrar förlusten, men du vill samtidigt inte hamna i en oändlig loop av övertidsarbete (som påverkar träningen) och konsumtionslån.

fredrikw sa...

Jag menade förstås "Ingen jag känner som tävlar" :)

jens sa...

jajo, dock så kan man lätta bort 1 kg utan att spendera 20000 kr. om man nu inte redan har en 9,5 kg FS eller 8,5 kg HT, för då kostar det rätt mycket ja :D

men visst, har man 20k att spendera, så kan man ju lägga 10k på delar o 10 på en resa o träning :D

vad jag kanske ville ha sagt, var väll att man inte behöver massa pengar för att träna bra. visst kan en resa t.ex. vara inspirerande o ge lite träning, men ä man t.ex. borta en vecka, är ju frågan hur mycket det egentligen ger sett över en säsong, mer än motivationen då.

Anonym sa...

Hej Stizze.
Jag tog mej friheten att ändra om lite i din lista över måsten&önskningar. Håll till godo :D
//Mamme1


Detta behöver jag nu
- Vinterskor
- Vinterhandskar

- Underställ


- Ny hjälm



Detta behöver jag i ett senare skede
- En ny cykel
- Klubb(spårvägen eller ck valhall? .. det stora valet)
- Licens
- Klubbdress för tävling(behövs detta i sportklass?)
- Tävlingsavgifter
- Transport till ca 10st tävlingar
- Logi på upp till 6-7 tävlingar
- Ledigt från arbete upp till 6-7 tävlingar


Detta önskar jag, för förbättrad träning
- Monark Ergometer 874E.
* eller annan, billigare ergometerhoj
- Garmin Edge 800(kadens+pulsmätare viktigast) * Knappast, en Garmin skaffar man för mysfaktorn i bra karthantering. Pulsbaserad träning sköts lika bra (eller t.o.m bättre) med en billigare Suunto el. Polar
- Vinter Mountainbike
* En exta åretrunthoj för oförutsedda händelser som haverier, långdragen service m.m. borde snarare var prio 1. Här är en helstel SS 29er att föredra med tanke på driftekonomi & tillförlitlighet.
- Träningsresa till nästa höst/vinter
* Alltid skönt & trevligt, men ett måste?? Knappast troligt ;)
- Vinterstrumpor
- Minimum 2st fulltest hos Aktivitus
* Du spar in en hel del respengar på att göra tester hos SSC i Tjockhult.

STIZZE sa...

Jävlar vad ni har plåtat på här då :)

@Fredrik, hjälm ja, jag vet. Är så jävla torsk på vilken hjälm jag ska ha bara. Är Bell Delirium bra eller rekommenderar du nån annan? Vill ju både ha skön, snygg och funktionell hjälm.

Klubbkläder får ligga lägst på priolistan då.

Angående klubb så kommer jag troligen inte klubbträna speciellt mycket, men det beror ju helt på om det erbjuds grym träning eller inte. Annars kör jag enligt schema eller med folk jag känner/vill lära känna. Det viktigaste för mig kommer bli transport till LL och ett par till tävlingar 2011. CK Valhall har ju ingen transport, men ni(ok inte bara ck valhall cyklsiter) som samåker verkade det som. Det vore guld att få åka med där och va med och pynta soppa etc. Sen har vi spårvägen som jag TROR har gemensam tranpsort arrangerad av klubben, men jag är osäker på om det stämmer och isåfall vilka tävlingar det gäller och om "alla" får/kan åka med.

Cykeln. Ja det är frågan, om jag prioriterar vikt över märke, egentligen. Jag tror fullt ut på att en scalpel har bättre ram och dämpare än någon av dess konkurrenter. Sen att man får en tyngre cykel för samma pengar, det är en annan prioritering. I vissa fall märker man säkert av vikten mer än ramen/dämparen medans i andra fall märker man av just ramen/dämparen före vikten, beroende på vilken cykel man skulle jämföra med. Jag tror självklart på att andra helt ok märken som t.ex giant ger mer för pengarna i form av helt ok ram och bra vikt, även om jag nu inte råkar ha koll på kr/vikt på just dom cyklarna. Sen kommer nästa prioritering, vill jag verkligen ha bäst vikt/funktion cykel, eller prioriterar jag också känslan av hur NÖJD jag är med cykeln, hur mycket jag LITAR på cykeln? I den frågan finns bara ett märke, kanske förändrar jag det över tid men så känns det just nu. Du sa att många du känner som har fincyklar inte haft dom som första cyklar, det betyder ju inte att fincyklar hade varit bäst för dom redan från början heller. Oavsett vart jag börjar så måste jag börja nånstans och det är ju inget som säger att jag måste börja med ett mer okänt cykelmärke. Annars är just giantcyklarna jävligt snygga också.. Men jag har nog innert inne redan bestämt mig för ny scalpel, har fått b-spons av cykelspecialisten som nämnts i tidigare inlägg.

En ny scalpel skulle lindra stölden på den gamla, väldigt mycket.. Det känns inte i som om jag var "klar" med den cykeln. Känns mer som om jag inte hunnit prova den ordentligt än. Dvs på tävling, en halv tävling räknas inte riktigt även om det kändes sinnessjukt bra så länge den tävlingen varade.

STIZZE sa...

@Jens, yes men jag är inte i position att kunna host upp 20k EXTRA utöver en "snikmodell" av en dyr cykel, dvs 30k klassen. Hade jag kunnat slänga ut 50k på cykel så hade jag inte tvekat om en dyrare scalpel hellre med kolfiber lefty och crossmax hjul etc.

Nä det där med träningen börjar jag förstå mer och mer. Träningen kräver egentligen inga utgifter alls om man bara har tid åt det. Men eftersom jag saknar grundsaker som för er erfarna redan ligger i garderoben och väntar, dvs vinterskor, strumpor, jackor, underställ, bla bla, så behöver man "obsessa" lite över prylar man behöver för att hålla sig frisk när man tränar utomhus. En monark istället för trainer skulle snarare hjälpa mig med att ge mig RO att bara sätta mig och trampa och ägna energin till träningen istället för att vara misstänksam mot allt som har med trainern att göra. Träningsresa skulle va en grym motivationshöjare, men det skulle även vara en slags semester och det vet nog alla som känner mig ordentligt att det är vad jag skulle behöva. Men den där resan blir ju isåfall av om ett helt år, så det är långt kvar tills dess och heller ingen prio. :)

@Mamme1, exakt som i "behöver nu" är vad jag tycker också. Jag ska kolla på underställ i helgen, sambon börjar bli grinig att jag lånat hennes underställ tre gånger på en vecka nu. ;) Grymt skönt är det, ull underställt från ullmax har hon. Var och kollade handskar igår, hittade ett par riktigt sköna tumvantar på intersport i goretex material, kom sen på att hålla i styret och växla/bromsa på cyclocrossen kanske inte blir optimalt med tumvantar. Funderar istället på såna där turtles vantar med två "fingrar" för fingrarna. Det borde värma bra då man har två fingrar ihop och fortfarande kontroll på läget. Goretex och ull-innervante är också ett måste.

Monark, ja.. 818, 828, 874, skulle jag hitta någon av dom på blocket för ~halva priset, efter att cykeln är inhandlad så slår jag nog till direkt. Det är inget som BEHÖVS just nu heller nej, men skulle va bra att ha inför hösten 2011 kanske, om jag är kvar i TC-träsket.

Åretrunt hoj ja, det är vad jag vill ha. Ingen prio, men helt klart ett behov på lång sikt. Behöver inte vara någon dyr historia, HT för att få ner priset. Kanske en Radon, eller en beggad fincykel från ~2007 skulle bli en bra prisklass också. SS och Helstel klingar inte vackert i mina öron dock, 29er visst, för att det skulle va kul att prova, men vill jag verkligen ha det? Det vet jag inte. :)

Vad är SSC? Aktivitus har jag känt mig nöjd med, testen hade inte gett mig nånting om inte träningsschemat hade följt med, erbjuder SSC det med?. Jag skulle snarare kunna tänka mig att lägga mer pengar, PÅ SIKT, och betala för coachning också. Vi får se.

Anonym sa...

Mina fem cent;

Vinterskor behövs inte om budgeten är tight. Bra strumpor sommarskor plus biltemas skoskydd funkar finfint ner till minus femton om du ser till att benen är varma. Om inte benen är varma fryser du med vilka skor som helst.

En garmin edge är totalt oviktig för din träning. En garmin är en leksak för dem som har allt redan. Vill du ha en pulsklocka som är osexig mem funkar så finns det modeller från sigma som har allt du någonsin behöver och kostar ca trettio euro från tyskland.

Släpp märkeshysterin med kläder och handla på nätet. För 3000 keonor ska du lätt få en tjock vinterjacka underställ ny hjälm vintertights och ett underställ och ett par handskar om du handlar lite smart. Kolla rose pbk bike discount osv osv. Det är helt ok att önska och köpa fina cannondaletröjor men de är dyradyra och i mott tycke minst dubbelt för dyra.

Några tips i all välmening. Ett tips till; se dt so. En sport att göra smarta val när du handlar. Att du först skriver och håller med om att det är onödigt och dumt att kapa hundra gram från cykeln och sen räknar upp onödiga saker för tusentals kronor visar väl kanske att du inte helt funderat igenom prioriteringarna.

Säger inte detta för att vara taskig. Gillar din blogg och vill i likht med alla andra här ge konkreta tips.

STIZZE sa...

@Anonym, tack för din input. Det är strid med samvetet och prylbögeriet. Jag har skrivit här att jag ska ta tid och prioritera och skissa ner, tyvärr har jag inte fått tid för det än. Men det kommer! Jag är inte ute efter nån märkesjacka, strumpor, hjälm, underställ eller handskar, utan bara något som värmer, och lite tanke på trivsel och funktion på hjälmen. Har redan gjort torsken med en hjälmbeställning så vill egentligen kunna prova hjälm, har varit runt i flera butiker men inte hittat en jag gillar. Men vad menade du med "se dt so"?

Jag är absolut intresserad av en billig pulsklocka, men kadens sensor vore intressant också då kadenser nämns här och var i mitt träningsschema från aktivitus. Om du kan länka en billig sådan så blir jag glad!

Jag tar det i all välmening också, va inte orolig :)

Anonym sa...

Se dt so... Ja. Jag skrev på mobilen så det blev inte som jag tänkt.... Återkommer med pulsklockan!