tisdag 7 juni 2011

Ordentlig diagnos - skadat brosk i knäskålen

Idag var jag hos en specialist för idrottsskador och fick grym hjälp. Det visade sig att läkaren själv cyklade mountainbike ute i skogarna runt saltsjöbaden och gillade teknisk stig. Han cyklar själv på en turner men hans son hade hans gamla Cannondale F1000, en cykel som jag råkar ha två utav liggandes i förrådet hemma. =)

Undersökningen
Jag tog av mig strumpor, skor och kavlade upp shortsen och sen bad han mig böja på knäna. Han såg och sa direkt att han vet exakt vad jag har för problem med knät och att han skulle visa och bevisa det.

Jag fick lägga mig ner och sen kände han efter och hittade direkt exakt vart jag hade ont samtidigt som jag kunde röra knät i alla möjliga olika vinklar utan att det gjorde ont.

Det han såg när jag böjde knäna var att jag ponerar med fötterna, dvs att fötterna lutar inåt. Det medför en sned ställning för knät vilket gör att knäskålen inte går helt perfekt i sin bana, och vid tunga belastningar blir det för mycket för brosket i knät och den tar skada.

Utgärder
- Inlägg både i vanliga skor och cykelskorna
- Sjukgymnastik hos en specialist för idrottsskador
- Byte av pedaler till eggbeater ellertime, alternativt en ordentlig bikefit
- Magnetröntgen för att se hur allvarlig skadan är, det kan vara från en ytskada till en spricka
- Sluta med dyklofenak, det hjälper ingenting för läkningen och för temporär smärta fungerar alvedon lika bra

Det känns riktigt bra att ha varit på besök hos en riktig specialist, hans kunskap var imponerande. Han visste exakt vad som var fel och kunde stödja upp det genom flera olika tester. Samtidigt vill han vara noggrann och göra en magnetröntgen för att kunna bedömma hur hårt drabbad jag är, för att kunna estimera en läkeperiod. Är brosket sprucket kan det ta väldigt lång tid, medans är det bara lite "blåmärken" kan det läka väldigt snabbt. Det viktigaste är att stödja upp foten för att stoppa snevridningen av knät.

Så nu på torsdag ska jag iväg för att magnetröntga knät, sjukgymnast ska jag fåtag på snarast och samma sak med ortoped för inlägg. Pedaler skall bytas ut så länge, ska bestämma vad som skall beställas vid ett senare tillfälle. Först skall semester-ekonomin säkras, på tisdag drar jag och Karin till turkiet i en vecka!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ett tips är att placera en bricka mellan kloss och sko på den inre skruven. Det kommer ta ut din pronation likt en iläggssula då hela skon kommer tiltas. Hur mycket som behövs är svårt att veta utan att se dig, men du kan ju prova dig fram genom att trampa på trainern och titta på knänas mönster vid trampande. Gör du en lätt rotering med knät så bör du bygga något mer i höjd. Det behövs inte många millimeter för att göra stor skillnad, troligtvis behövs det olika mycket på vänster respektive höger sida.

STIZZE sa...

Bra tips, men det har jag tyvärr inte tillräcklig kunskap för att bedömma

gsb sa...

Vilken läkare gick du till? Skulle behöva lite hjälp själv.

STIZZE sa...

Jag fick remiss via en åsa(eva?) på sickla hälsocenter, till Carter Farrell på sveavägen 13.

gsb sa...

Thx!