lördag 24 november 2012

Varför Långloppscupen och inte XC/SWE-CUP?

Johan Carlström har som vi kunnat läsa på Villes blogg, bokat ett möte med SCF tävlingsansvarige Stefan Ek, för att diskutera hur man kan utveckla swe-cup och få den mer popuplär. Detta möte är bokat till torsdag den 29 november.

Man ser att cykel-intresset i sverige ökar både på landsvägs-sidan och mountainbike-sidan, och självklart den sidan som ökar mest, cykelpendlingen. Men crosscountry och swe-cup verkar bara bli en mindre och mindre del av kakan.

För oss happymtb-medlemmar finns det nu en tråd i ämnet där man kan sprida idéer, eller framför allt anledningen varför man själv väljer att köra långlopp och inte xc-tävlingar i swe-cup.
http://happymtb.org/forum/read.php/1/2011990

Själv så skrev jag, bland annat, detta inlägg i happymtb-tråden

Jag kör mer långlopp av flera anledningar. Men skulle egentligen kunna tänka mig gå över helt till XC, om det blev bättre.

- Långlopp har längre distans och längre tävlingstid, vilket roar mig mer för att resa långt.

- XC har roligare banor, men runt-runt lockar inte alla.
- Långlopp har MYCKET bättre arrangemang, säkert p.g.a bättre budget och engagemang.
- Långlopp har fler som deltar och därmed fler som kan relatera och glädjas åt succén att ta sig igenom eller göra en bra tid. Bättre sammanhållning.
- Långlopp har fler motionärer, vilket gör det lite roligare, även om man själv kör tävlingsklass.

Men för mig helt avgörande, precis som CX och Prestige-klass för mig förra året var HELT uteslutet.

- I XC(och prestige 2011) har jag som 28 åring valet att köra Elit eller Sportklass. Sport är helt uteslutet då jag är en mer aktiv cyklist än att köra mot prova-påare, det är dessutom väldigt dålig kontinuitet på motstånd, de som kör här kommer bara på 1-2 tävlingar max. Jag platsar egentligen inte alls i Elit då jag faktiskt ÄR nybörjare sen ett par år tillbaka, även om jag tränar relativt mycket. Kör jag ELIT skulle det innebära att jag blir avplockad när jag blir varvad, jag lämnar inte sthlm för att åka och bli avplockad innan jag ens kört klart ett KORT race. Det händer inte. Fler klasser för oss efter junior upp till H30, någon typ av division med tvingande nergång/uppgång med smart val om hur man gör med en som leder division2 och blir tvingad till uppgång, han räknas fortfarande till totalen i division2 den säsongen och "behåller" sin total-placering i division 2. Och sen en allmän veteranklass tycker jag.

Egentligen skulle jag nog vilja se att man involverar de lokala tävlingarna mer för XC, och låter dom lokala tävlingarna på något vis bli kval-tävlingar inför de färre men PR-mässigt STÖRRE nationella tävlingarna. Kanske skippa SM helt, och göra HELA totalen i SWE-CUP till det faktiskta Svenska Mästerskapen i CrossCountry?


Men behöver definitivt göra de nationella tävlingarna mer prestige-fyllda än vad de är nu! Beroende på hur många licenserade cyklister, och då specat på VARJE klass, så de lokala klassernas kvalande blir riktig, så inte en region har grymma veteraner som gör att regionens dåliga elitcyklister kvalar inte sig bara för att dom är bra, en region har, får den x-antal platser till de nationella tävlingarna, halva nationella fållan är redan seedad sen förra året, resterande delar behöver man seeda in sig på. Världens längsta meningar här, jag vet.


Det här går att bryta ner långt ner i detaljer och situationer för hur man skulle kunna göra det bättre. Det absolut viktigaste när man diskuterar sånna här frågor, där sporten går utför och man MÅSTE göra en förändring, är att man inte sitter där och är en nej-sägare. Man måste diskutera förslagen och vrida och vända och försöka hitta lösningar tills man efter timmar, dagar, veckor av utmattning inser att "nej, det där förslaget funkar inte."


Det går inte att exempelvis läsa detta inlägget och säga, "nej det går inte, för att" och sen ser man inte vidare på det.


Själv längtar jag till 2014 då jag får köra H30 och slipper Elitklass, då kommer nog jag köra fler XC-tävlingar, om inga förändringar sker innan dess vilket jag knappast tror ;)

3 kommentarer:

Johan sa...

Tack stisse!

Anonym sa...

Seniorklass finns väl iofs.

STIZZE sa...

Jag har kört där, vi var tre startande. Andra tävlingar jag kollat resultat på så finns t.ex inga deltagare alls i senior. Jag åker inte nånstans för att bara vara tre startande eller riskera att vara ensam startande.

Fler cyklister och divisioner i elit, och färre cyklister i veteran skulle jag önska att se. Om man ser till tilldelningen idag alltså.

CX gruppen har gjort en förbättring med varvningsregeln och önskemål om länpligare banor för den regeln till 2012, men det finns mer att önska.