tisdag 17 augusti 2010

Aktivitus besök idag!

Jag kom nyligen hem från min utflykt till Göteborg & Aktivitus och jag får väl säga att det var ett lyckat besök! Det blev både fyspass, lite lärdom och en ny skinnjacka!

Mattias på Aktivitus var riktigt schysst och proffsig, han visste vad han snacka om och han kunde förklara väldigt bra för mig som är helt ny på ämnet! Jag fick göra två fystest och två blodprover.

Stegrande belastning, 60w + 30w + 30w etc..
Jag hoppade upp på cykeln och fick direktioner att hålla 80 kadens(hur snabbt man trampar) eller strax högre och cykla så länge jag orkade. Testat började med belastningen 60w och var tredje minut höjdes belastningen med 30w. Detta var hur enkelt som helst i början tills de sista fem minutrarna av testet när det verkligen började bli jobbigt. Jag svettades och gjorde ljud jag inte visste att jag hade i mig på slutet. När jag tillslut inte klarade mer efter 25min 15 sek vek sig benen under mig. Det var en konstig känsla i kroppen då jag uppfattade testet som hemskt men samtidigt väldigt tillfredsställande, det var en kick att veta att man klarade av det och att man kunde pusha sig så hårt som jag ändå gjorde, det hann "ta stopp" flera gånger men jag trampade igång igen och vägrade sluta tills jag verkligen inte kunde längre. Eftersom jag aldrig tränat efter puls/watt tidigare så visste jag inte vad jag kunde förvänta mig, men det test jag fick göra liknar lite den träning som kommer stå på mitt schema i vinter! Jag ser fram emot det väldigt mycket, jag kände verkligen hur effektiv träningen var och det är en hel hög med motivation! Testet visade min maxpuls(183), anaerobisk tröskel(155) vilket även kallas mjölksyretröskel, aerobisk tröskel(139) vilken är till för distansträning. Dessa zoner kommer att användas i mitt träningsupplägg. Mattias såg att glappet mellan maxpuls och anaerobisk tröskel var väldigt stort och han tror att vi kan lyckas få upp den anaerobiska värdet till 165, detta innebär att jag pushar upp tröskeln för när jag producerar mer mjölksyra än jag kan bli av med. Jag kan max bränna 18,8 kcal/min och behöver inte högre puls än 128 för att göra detta. Mitt totala styrka i benen är 282w vilket blir 3.5w/kg. Jag skulle kunna gå ner till 70kg(-10kg) utan att förlora muskler och då ha 4.0w/kg, men mitt mål i vikt är att nå 75kg innan våren återigen är här, om jag behåller min styrka(vilken jag dock självklart kommer STÄRKA) utan att utvecklas mer hamnar den då på 3.76w/kg. När man jämför mina siffror med elitcyklister är det inte mycket att komma med, men jag är ändå nöjd med mina prestationer med tanke på min korta träningsbakgrund. Sen finns det två till värden som jag glömt bort exakt vad det var, men dom har med konditionen att göra. Dessa är 47,0ml/kg/min och 3,76l/min Vo2Max, någon får gärna kommentera och förklara dessa för mig!

Wingate test
Nästa fystest var ett 30 sekunders maxtest. Jag trampade upp i så hög kadens jag bara kunde och sedan satte Mattias på 7.5% av min vikt som motstånd, dvs 6kg. Sedan trampade jag så hårt jag bara kunde i 30 sekunder. Detta test var omänskligt tungt, efter 15 sekunder var jag redan helt förstörd, och de andra halvan kampade jag för att hålla igång kadensen men den sjönk som en sten. Jag lyckades ta mig igenom 30 sekunder och blev som resultat illamående och synen blev suddig. Som resultat visade wingate testet att jag hade 10.68w/kg de första 5 sekunderna, jag snittade på 8.21 och hade bara 5.15 på slutet. Den första siffran visar min styrka i musklerna vilken är ett helt ok värde, det andra värdet som är snittet är dock lite sämre, testet visar att mina muskler inte tål mjölksyra, något vi ska vänja dom vid *gulp* ;)

Hemoglobin-test
Hemoglobin finns i de röda blodkropparna och fraktar syre och koldioxid, hemoglobin innehåller järnet i blodet. Att ha ett lågt hemoglobinvärde leder till kraftlöshet och trötthet, ett högt hemoglobinvärde innebär att blodet blir trögflytande och kan medföra hälsofara. Ett högt hemoglobinvärde kan fås genom höghöjdsvistelse eller det kända eko-dopning. Mitt hemoglobinvärde var 150g/l vilket faller mitt i det normala värdet för en man, 130-170g/l.

Glukostest
Glukostest, eller blodsocker test, görs för att upptäcka diabetes. Eftersom min farmor, pappa och bror har diabetes tänkte jag att jag lika gärna kan göra testet när jag ändå var på plats. Värdet man får i ett glukostest ändrar sig helt beroende på vad man ätit/druckit och hur länge sen det var man tog in födan. När man äter socker stiger blodsockret(glukos) högt och då produceras insulin i kroppen som balanserar ut glukosen. Ett bra glukos värde är mellan 4-7, mitt värde var 7.1.

Nu väntar jag på spänning på det träningsschema som Mattias kommer sätta ihop för mig, jag bör få det under nästa vecka! Och nästa inköp blir en trainer.

1 kommentar:

micke f sa...

3,76l/min Vo2Max är din maximala UPPSKATTADE syreupptagningsförmåga. När du utför du ett mekaniskt arbete så är det möjligt genom den energin du producerar i musklerna med hjälp av syre och energisubstrat som kolhydrater och fett. Mängden syre du kan andas in, transportera och ta upp är därför direkt avgörande för vilken effekt du kan utveckla. Referensintervall för elitcykliser är 4-7 l.

47,0ml/kg/min är ditt vo2max delat med din vikt, det så kallade testvärdet.