söndag 6 november 2011

Belgiens cykelcross banor

Dom är inte att leka med. Jag såg livestreamen utav dagens Superprestige tävling och jävlar vad intressanta banor de har jämfört med våra veklingsbanor här i stockholm. Undrar hur de ser ut ute i sverige, har de andra arrangörerna lyckats bättre med att bosätta sig på lite mer kuperad mark kanske?

Jag kommer med fräsht intryck från dagens Kompiscross, en bana som är mer eller mindre platt, enbart halva banan är i "lera" vilket ändå är lättrullad sådan, lite gräs körs javisst men det är bara platt terräng överallt. Löphinder finns, men jag har inte sett några löphinder än i Superprestige, är jag blind men varken dagens tävling eller den på Koppenberg hade några löphinder. Däremot fanns det backar på båda dessa tävlingar där de sprang med cyklarna.

Sen är kompiscrossen inte något stort arrangemang vilket leder till att banan inte är 3m bred utan förberedelserna inför en kurva kan bli 10m åt sidan ibland, det är ju inte heller riktigt vad som är "menat" kanske.

Summa av kardemumma blir att jag fick tanken på om det finns någon tävling som liknar de belgiska lermonstrena med backar som inte går att cykla upp för, lera och kuperat mestadels av vägen. Trång bana där svängarna är fler än raksträckorna över 30m.

Och om det inte finns något sånt i sverige. Finns det någon tävling utomlands, även om det bara är av motionstyp, som man "borde" åka och köra bara för att få uppleva dessa grymma banor?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Rodda ihop en egen "tuffingbana" för riktiga män istället för att gnälla på det idéella arbetet kompiscross-arrangörerna gör helg efter helg.

/Staffan

STIZZE sa...

Nu hoppas jag verkligen inte att du var en one-time-reader och tycker att jag är en idiot.

För du missuppfattade mig helt och hållet.

Jag tycker kompiscrossarna är bland de roligaste tävlingarna på hela säsongen, och jag har kört 23 tävlings hittills i år.

Jag sitter bara och drömmer mig iväg om att få köra en "riktig" belgisk lervälling-bana. Med veklingbanor menade jag såklart att de inte är så fysiskt krävande som de verkar vara i belgien och usa(även om jag inte just nämnde usa i bloggen här), med det sagt menade jag inte att jag tycker att de som lägger banorna lägger DÅLIGA banor. Man har den platsen man har och finns inga backar kan man inte lägga banan i backar.

STIZZE sa...

Typ som landsvägsnissarna drömmer om att få åka till frankrike och cykla i alperna..