lördag 11 februari 2012

Karriär och kurser att gå på jobbet

Jag ska få gå minst en kurs på min arbetsgivares bekostnad mot mitt nya karriär-mål, att bli en ypperlig testare inom IT, mjukvara, hårdvara, integrationstester, systemtester, funktionstester, acceptanstester, analysering och testfalls skapande. Strukturering av teststrategier som passar organisationen med inriktning

Jag har bara koll lite på ytan just nu, men jag tycker verkligen att det är jätteintressant. Jag har provat på programmering i skolan, gymnasiet, där jag har två MVG. Det säger inte mkt, mer än att jag har lätt att förstå kod, logik och knyta ihop det till en produkt.

Nu är jag helt ny på test, och har inte gått någon utbildning i det än. Vi arbetar agilt och har haft 4st på intervju för testledar-rollen hos oss. Det jag märkt är att vår produkt är ganska mycket mer avancerad än alla 4 dessa är vana med, även fast alla har jobbat minst 7 år med test. Det är både roligast, intressant och läskigt, då jag är ensam med detta just nu och sköter allt mer eller mindre själv. Däremot måste jag säga att jag löst problemen väldigt väl, självklart inte så strukturerat och kvalitativt som jag skulle kunna gjort det på, men jag har gjort ett bra jobb än så länge trots den stora utmaningen.

Min nya chef är verkligen en pärla också. Hon stöttar mig väldigt bra och låter mig nu gå på utbildning i test för mitt eget utvecklande, men också för att jag ska känna mig lite säkrare med det jag faktiskt håller på med just nu.

Jag får då även välja vilken kurs jag själv tror mest på, och det är inte helt omöjligt att jag får gå fler, vi ska diskutera detta mer på mitt utvecklingssamtal hade jag tänkt. Till en början hade jag tänkt gå en "ISTQB Foundation" kurs på 3 dagar. Jag talade med företaget som håller dessa kurser, och de trodde att det skulle bli svårt att klara av certifierings-provet, men jag kanske försöker ändå. Men sen är det troligen som jag tänkt innan, det räcker inte med en grundkurs även om det är en jättebra start på min testkarriär. Nästa utbildning borde bli "Testmetodik i agila projekt".

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej
Är själv programmerare men har flera kollegor som jobbar med test som har gått ISTQB kursen och som tyckt den varit bra. Förmodligen skulle det vara en bra testgrund för dig, för att senare kanske spetsa kunskaperna med teknisk utbildning beroende på i vilken miljö du jobbar i, verktyg mm.
/Ulrik