fredag 7 oktober 2011

Jag är ekonomisk i min cykling!

Det jag menar med titeln är inte att jag på något vis har blivit expert på hur jag kör så ekonomiskt som möjligt även om detta är vad jag strävar efter vid tävling. Nej utan titeln refererar något som Micke såg vid det senaste testet på GIH. Detta har inget med själva studien att göra och det är därför han berättar det innan studien är över.

Med ekonomisk menar han att jag vid jämn cykling kan utvinna många watt jämfört med den syreupptagningsförmåga jag uppvisade, dvs en bra sammansättning av korta och långa muskelfibrer. Detta betyder att jag mer eller mindre får ut mer watt i benen vid ett visst vo2max än många andra får och det är något man till största del föds med och till liten del kan träna upp. Men reservation för att ha missuppfattat något så vill jag påstå att jag helt enkelt har bra gener.

En annan sak vi pratade om var hur man kan vara ekonomisk på andra sätt för att förbättra en prestation. Han jämförde sig själv med anonyma cyklister och en lägre snittwatt på en snitslad bana vid en träningstävling men ändå en bättre prestation i tid. Han lyckades alltså ta sig i mål ca 1 min snabbare även fast han snittade ~15% lägre w/kg, och jag vill prompt säga att den anonyma cyklisten han jämförde sig med också är en riktigt grym elitcyklist i mtb.

Även om jag påstår mig vara riktigt duktig tekniskt, jämfört med många andra mountainbikecyklister så är jag ändå bara en nybörjare när vi börjar komma till detaljer och ekonomisk körning i skogen. När jag pratar om mig själv och duktig tekniskt, då talar jag om att jag tar mig upp och förbi hinder utan att behöva sätta ner foten, och att jag är relativt orädd för att ramla vilket gör att jag vågar mig på det mesta.

Men nu är jag inne på nästa nivå av teknik. Tekniken som gör att man kommer upp och förbi hinder, med maximal hastighet och bromsa så lite som möjligt så inga igångdrag och onödiga energiförluster ödslas.

Jag skulle vilja köra teknikträning med någon som är bättre på detta än mig. Någon som kan instruera mig vad jag kan förbättra och hur jag skulle hanterat ett hinder, vilka linjer jag istället skulle tagit, hur jag ska göra för att slippa bromsa och så vidare.

Jag hoppas jag kan få något sådant tillfälle nån gång, jag har förmodligen massvis att vinna med det med tanke på hur kort tid jag cyklat mountainbike.

1 kommentar:

Johan Andersson sa...

Passar ju toppen med alla höstreor nu! Allvarligt så måste det ju vara toppen. Själv känner jag mig hyfsat oekonomisk nu efter mitt senaste inköp, även fast priset blev bra :oD