tisdag 23 augusti 2011

Monarksäsongen är igång!

Efter gårdagens fatala miss med att glömma bort träningen tänkte jag inte göra samma misstag idag! Så idag lagom till lunch satte jag mig vid monarken och visade vart skåpet ska stå, skruvade upp belastningen till hela(!) 275w... ;)

Men nu kändes passet ordentligt och pulsen indikerade på mer effektiv träning, slutpuls på sista intervallen blev 187 utav mina 198 i maxpuls, dvs 94.4% från max och helt klart inom 90% där passet bör sluta.

Det känns bra att vara igång igen. Men jag vill nå 300w på tröskel till nästa sommar, det är ett av mina delmål. Inte hela världen om jag missar det, but that's what I'm shooting for!

Bild kommer snart..

6 kommentarer:

Anonym sa...

Då har du lite att göra. 300 w i laktattröskel kräver nog 370-380 w på 4x4.

STIZZE sa...

Nja, snarare 345-360w vad jag lärt mig. Dvs 15-20% över tröskel

Men ja, det är en bit dit. Men eftersom jag varit uppe på 270w på tröskel i våras borde jag kunna ta ikapp det och öka ett par steg, det är ju en bra bit kvar tills jag är där :)

Micke sa...

Nja, du får skilja på vad du sätter en tjuga på och tröskel. Laktattröskeln är väldefinerad och ligger i i varje fall för mig ca 30-40 w under vad jag klarar en tjuga på. Så en MLSS på 300 w kräver nog ca 330 w för en tjuga för din del och då låter 375 w rimligt för fyror.

btw så är det ungefär tvärt om det där med syreupptagningen som du skrev om i nån annan post. Sätt till den klassiska teorin om central begränsning så är det inte VO2max-träning du har nytta av utifrån vad du resonerade att du behövde.

Vi syns väl imorn?

//Micke

STIZZE sa...

Okej, men då omdefinerar jag målet. Jag vill klara 300w på 2x20 :) Det är enklare att "mäta" så, att mäta mina värden via tester(aktivitus, dylikt) gör jag alldeles för sällan för att det ska kunna bli ett mål, då behöver jag tajma ett datum för mätning flera månader innan och allt blir mer komplicerat än det behöver vara.

Nähä vad är det jag behöver då? :\ Idag blev det två pass med fyror och ett teknikpass i medeltempo.

Svårt att få upp pulsen = bra form, så långt är vi överens, och just nu upplever jag inte detta utan jag får väldigt lätt upp pulsen högt med "samma känsla" om man tänker borgskala. Det jag missförstått/gjort fel måste vara definitionen av bra form. Jag har tänkt att det är centrala styrkan, hjärtat, syreupptagning, vo2max, som inte varit tillräckligt stark.

Men puls kanske inte har med syreupptagning att göra utan andningen?

Eller tror du det är något muskulärt? Så vad rekommenderas om du vågar rekommendera något specifikt utan att mäta mina värden? 10/20? 10min intervaller på "max"?

Jag känner mig helt vilsen och något aktivitusbesök funkar inte just nu. Jag skulle vilja/behöva köra cross-säsongen innan jag drar igång riktiga tester igen p.g.a det ekonomiska.

Jag körde 3st fyror på 295-300w efter jobbet idag, fick upp pulsen till 193 på slutet av sista med 198 som tidigare uppmätt maxpuls. Att komma upp i 193 i våras när jag kände mig stark efter vinterns träning var fullständigt omöjligt, jag kan inte lova det men jag upplevda höga siffror på borgskalan och kom bara en bit över 180 då.

STIZZE sa...

Stryk:
"Men puls kanske inte har med syreupptagning att göra utan andningen?"

Lägg till:
Men puls kanske inte är en indikator på syreupptagningen i huvudtaget utan mer en allmän indikation på hur hårt kroppen arbetar. Syreupptagningen kanske har mer med andningen att göra? Nä. Nu svamlar jag iväg, behöver googla lite.

Micke sa...

läs en bok :) Skulle du inte läsa Bangsbo sa du?

men hur som helt... VO2max styrs av slagvolym, och slagvolym styrs av hjärtats fyllnad. Hjärtats fyllnad styrs av syrekrav och puls, och vid vila och inaktivitet tappar du snabbt blodvolym. detta ger en sämre fyllnad, lägre slagvolym och lägre VO2max.

Blodvolymen tycker jag den snabbaste quick fixen görs med distansträning och hög träningsmängd. Just enstaka pass med fyror gör mindre.

rent muskulärt så har en del oxidativa enzym osv halveringstider på några dagar - så där tappar du såklart jättesnabbt. efter två vilodagar kan man räkna med att det går utförs om man inte anstränger sig lite.

Det bästa om du vill bli bättre är att undvika sjukdom/skada/vila. För varje vecka du backar tar det säkert 3-4 v att komma tillbaka till där du var innan. upprepa detta några gånger om året så kommer du inte så långt trots mycket slit.