söndag 21 augusti 2011

175km landsväg med snäckangänget

Jag anmälde mig för "mystempo" med snäckangänget till imorse kl 09:00 vid huddinge station. Som förväntat blev det inget mystempo, även om dom släppte lite på tempot jämfört med deras vanliga ~60km rundor på tisdagar, inte så konstigt kanske eftersom vi körde den dubbla distansen tillsammans, sen skarvade jag och DT(danne) på med ett varv på ekerö.

Jag rullade hemifrån kl 08:00 mot cykelspecialisten långholmsgatan där DT, glitch, lundatok och jag skulle samlas. glitch och lundatok hoppade dock över rundan och körde tillsammans istället, dom insåg väl att det skulle hetsas och var väl inte sugna.

Framme vid snäckan var vi ett par minuter innan kl 09:00 och där var det ett gäng okända ansikten förutom axel(sthlm), sen dök även andreas(bc) upp ett par minuter efter 9.

Vi började rulla och det gick långsamt, iallafall de första hundra meterna. Sen drog tempot upp, axel hävdade att vi snittade 37km/h de första 25km men jag hade fullt upp att hänga med och gå runt i belgiska klungan så jag hade ingen koll. En bit efter årsta havsbad stannade vi till och skulle vänta in de tre eftersläntarna som hade släppt tidigare. Två utav dom, moody och staine, dök upp ganska tidigt men axel såg vi inte röken av. Moody åkte en bra bit tillbaka och letade men han dök inte upp, vi antog att han vänt så vi åkte vidare efter 5-10minuter. Det visade sig att han troligen tröttnat och lackat lite på utlovat mystempo och fincyklade själv istället, och jag kan nog förstå honom även om jag för egen del var glad att tempot var högt. Hit hade vi 35.5km/h och då hade vi smårullat igenom hela årsta havsbad för att vänta in de bakom.

Sen tuggade vi vidare mot ösmo som skulle bli fikapaus, dit var det 52km från snäckan och 72km från när jag började kl 8 imorse. Tempo fortsatte vara högt men eftersom terrängen var lite mer krävade så sänktes snitthastigheten ~1km/h. Jag hade hittills varit med och dragit ganska väl på rundan men när poopzilla(thomas) hamnade framför mig i belgiska kedjan och ryckte iväg i en jävla fart varje gång han kommer upp i vänsterled så tog det en bra stund för mig att komma upp i sidled med honom och förbi. Vid nästan varje tillfälle var jag helt slut när jag nådde högerledet och det var svårt att fortsätta hålla tempot när musklerna uppenbarligen saknade syre helt och började fallera.

Det var nästan som en 30sekunders spurt, förutom att jag redan låg i hög hastighet och fick trycka på ordentligt på rulle innan som inte kändes som nån direkt vila. Alltså, när jag väl var i högerled så flög vänsterled upp och förbi framför mig lite väl snabbt, så jag fick kämpa återigen för att täppa luckan framåt i högerled samtidigt som flera flyger förbi och om för att lägga sig i högerled. Summa kardemumma av mina svaga ben och thomas starka blev att just jag fick ligga och dra lite väl länge varje gång för att komma om, och det tog alldeles för kort tid igen innan det var dags för mig att dra igen. Så sista ~5km till ösmo gav jag upp och kände att jag behövde vila, jag lekte grindvakt utan arbete.

Vid ösmo så fikade vi på en plantshop, för mig blev det en latte. Vilket dåligt val tänkte jag senare, först tog det skitlång tid att få den eftersom den skall göras på nått speciellt, långsamt, sätt. Sen var den inte ens god, då iaf inte jag är så kvalitésugen när jag är ute och cyklar. Och när den är slut, så finns det inget påtår att ta. Nästa gång blir det vanligt kaffe, läxan lärd. Till ösmo hade vi rullsnitt på 34.0-34.5km/h.

När vi drog iväg igen var det mot rosenhill som var planen, men inte att stanna för att fika. Vid rosenhill-skylten spurtade grabbarna så tempot drogs upp rejält och jag försökte hänga med hyfsat vilket ledde till att jag var riktigt trött. Så när rosenhillbacken kommer, dvs den efter rosenhill, låg jag och kämpade för livet i ca 15km/h och tappade rygg på hela gänget ganska rejält. Men snälla som dom var väntades det på mig vid nästa vägkors.

Fr.o.m denna stund så kände jag att jag behövde all vila jag kunde få, så resterande del av rundan försökte jag dra lite mindre än dom andra. Jag var helt enkelt inte lika stark. Vi åkte via pålamalm och på ställen jag inte känner till namnen på, det var mycket backar efter pålamalm och i ett par av dom så bilade jag och staine grupetto för att sedan bli inväntade vid nästa vägkors ett par gånger. Ungefär 5km från vägen som är sista sträckan till huddinge, satte sig andreas vid förarsätet och tryckte på. Jag satt kvar precis intill hans bakhjul i ca 2km med allt vad jag hade kvar i benen, jag slet som ett djur och hoppades att han skulle släppa snart, men icke. Jag blev tvungen att köra ut och låta klungan passera, det var ingen mening att lägga sig sist i klungan för det går ju inte långsammare där. Efter ett tag kom staine ikapp mig, och vi bildade gruppetto återigen, men han fick dra, jag var helt rökt. Jag hade redan fått krampkänningar runt pålamalm området.

Sista biten gick också rätt snabbt, men tack vare några rödljus så kunde jag vila ett par sekunder så det var inga problem att ligga på rulle. Nu var vi framme i huddinge igen och den officiella rundan var över. Medans de andra åkte hem fortsatte jag och danne ut mot ekerö. Vi ska båda köra sub8 på vättern 2012 ihop, han ville ha fler mil och jag behöver all träning jag kan få. Mitt villkor var dock att vi skulle sänka tempo och han erbjöd sig att ta alla förningar. Till huddinge hade vi 33.5km/h

Så blev det dock inte riktigt, men nästan. Danne tog 80% av förningarna runt ekerö och jag resterande de gånger jag kände mig pigg eller han började känna sig trasig. Rundan var fin och när vi kommit nästan fram till stadshuset hoppade danne av då vi var nära hans hem. Jag fortsatte hela vägen hem till sickla själv.

När jag kom hem hade jag ett snitt  på 32km/h på hela rundan på 175km/h. Det är ungefär 6km/h för sakta och 125km kvar för vättern prestationen jag ska klara av nästa sommar. Men när vi kör vättern hoppas jag att vi kör mer ekonomiskt eftersom dagens runda var otroligt oekonomisk, och då är vi förhoppningsvis runt 30+ pers så man får ta färre förningar, och inte 6 pers de sista ~50km(gissning) innan huddinge och 2 runt ekerö. Men det finns en hel del att träna inför!

Bilder kommer senare när jag kommer hem, just nu är jag hos Karins syster Sofia, käkar tacos, dricker vin och har det gott! :)

Väntande på Danne utanför cykelspecialisten
Det var visst stockholm triathlon och cyklisterna hade poliseskort och avstängd biltrafik

Redan förbi årsta havsbad
Hela gänget två och två vid ösmo..
Förutom denna kille som fick va på singelbild, och jag som inte kom med då..
Nästa par
Sista paret.. fler var vi inte till ösmo
Dom hade fiskar i dammen vid ösmos plantshop och de var mycket intresserade av mig, trodde säkert dom skulle få käk..
Här fikade vi
Och där inne handlade vi
Nånstans längs vägen, nånstans..
Färjan till ekerö
Dannes fina CR1 med reynolds assault. Den där skulle jag kunna cykla på..
Broöppning när jag nästan är hemma
Fin utsikt vid danvikstull
Andreas tog alla följande bilder
Och då får jag chansen att va med också, här vid ösmo
Här vid ösmofiket
En till fiket, och jag är med
En till, nånstans....
Andreas tar lite bättre bilder än mig, han har ju både en riktig kamera och lite piggare ben så han orkar täppa luckor och annat i 40+
Nånstans längst vägen, jag ler där bakom andreas.. :)
Här är vi.. nånstans... igen

6 kommentarer:

Björn Rundström sa...

Fan va starka ni ser ut. Ni borde ju kört i Södertälje i dag hela bunten.

Oekonomisk körning?!? Det är sådant som ger dig starkare ben.

Alltid lika skönt att se Eli plågad;)

STIZZE sa...

Ja jag vet, men jag vill även lära mig cykla landsväg i grupp på ett ekonomiskt sätt tills vättern nästa år..

Men något säger mig att köra med snäckangänget inte är rätt sätt att lära mig just det. ;)

Anonym sa...

Det är lugnt, till våren kommer alla ha VR-ångest och det kommer säkert bli ett antal längre rundor med fokus på fint rullande belgiska kedjor och hög snitthastighet. Det är stor skillnad på att vara 30st och 6-8st också. Såna här rundor är bra träning tills dess! :-)

//DT

STIZZE sa...

I guess.. Jag kommer ha ångest i 10 månader nu dock. :)

Anonym sa...

Vilken runda o vad roligt att läsa, lika spännande som att ha deckare :). Oj, ska du cykla Vätternrundan, det är stort o låånnggtt men med din vilja, träningsdisciplin, styrka o envishet så kommer det att gå jättebra. Lycka till med träningen sen vill jag väldigt gärna åka till Ösmo o fika någon gång. // Kram Svärmor

STIZZE sa...

Tack, det är kul att skriva och då antar jag att det blir rätt bra, om än lite långt i land. Men det är kul att gå tillbaks och läsa vad jag gjort i efterhand som en dagbok :)

Ja vättern blir tuff. Distansen är inga problem, men tempot sub8 vilket betyder under 8h och en snitthastighet runt 38.5km/h inkl backar och annat är en rejäl utmaning. Som jämförelse körde Kenny har på nästan 12h förra året och över 14h i år.