tisdag 16 augusti 2011

Hammarby Hill XC sista anmälan 9 september

Hammarby Hill XC går den 17 september och sista anmälan är 9 september. Därefter höjs anmälningsavgiften 100kr men kan göras på plats på tävlingsdagen. http://www.hammarbyhillxc.se/

Idag dök första tråden om Hammarby Hill XC upp på happymtb. Vad skönt, helt perfekt för min egen del att börja ladda inför detta lopp. Innan HHXC har jag två långlopp, finnmarksturen och bockstensturen, visst är dom viktiga och intressanta men HHXC är den sista prio 1 tävlingen jag har för denna MTB-säsong.


Jag skrev ner en beskrivning av banan i tråden, det blev en sån lång text så jag skickar in det jag skrev även här. Frågan var hur banprofilen såg ut:

Jag körde förra året och kommer köra i år igen.

Varvet är som sagt ~20km. Det startade på asfaltsbron nära parkeringen, rundar stora stugan vid parkeringen och går sedan långa varvet upp på hammarbybacken för att sedan gå ner på baksidan, tar vänster och kör grusvägen görbi kolonilotten. Där tar man upp höger uppför grusvägen och följer denna en bra bit, kör förbi lilla ängen tills man kommer ut på den stora ängen. Vid stora ängen kör man ut på gräsmattan som kanske är 700m lång(?) för att komma ut på grusvägen igen bakom golfbanan. Där följer man grusvägen en bra bit tills man glider in i skogen och kör skog en bit, för att komma ut på grusvägen när bagarmossen/skarpnäck. Man fortsätter på grusvägarna som går som slingor här säkert 2-3km(?) och svänger sen ner på grusvägen som går ner mot ån som ligger nära våffelstugan, fortsätter över bron och upp grusvägen mot hellasgårdshållet, svänger upp vänster på grusvägen efter bit och efter en bra stund både uppför och utförs på grusväg svänger man in i skogen ett par hundra meter för att sedan komma ut på grusväg igen som går uppför och avslutas med en vänstersväng in på blåa slingan(ulvsjöslingan). När man kört upp på blå slingan fortsätter man dock rakt fram ut på röd/orange markering om jag minns rätt, kommer ut på grusväg utanför hellasgården/tennisbanorna, cyklar ner förbi dessa och sen tillbaks mot tennisbanan där det är en vätskedepå. Banan fortsätter ~1-2km på asfalt mot sickla skiftet, svänger upp på grusvägen vid kyrkogården innan dammtorp och sen ut på gräset igen vid ängen. Vid mitten på andra ängen svänger man höger, korsar grusvägen och ängen på andra sidan grusvägen för att ta sig upp i skogen. Här kör man skog en bit och om det regnar är uppförsbacken upp i skogen där rejält lerig. Efter någon kilometer eller två i skogen kommer man ut på grusvägen vid ängen som ligger mot sicklasjön och där följer man grusvägen tillbaks mot hammarbybacken, varvar stugan och kör upp för hammarbybacken igen för att gå på andra varvet.

Jag tror jag missat att beskriva något enstaka grusvägsparti och skogsparti nånstans innan grusvägsslingorna mellan bagarmossen/skarpnäck, men annars är det en rätt utförlig beskrivning av banan. Sen kanske banan ändras lite inför årets upplaga, det får vi se senare. Tänk på att grusvägarna som beskrivs normalt är förbjudna att cykla på och är fyllda med motionärer, hundar etc, så om ni får för er att bryta mot reglerna och kolla in banan, cykla försiktigt! Cykloteket lär ha någon banvisning framöver som ni kan gå på också.

Som ni ser i beskrivningen så är det grymt mycket grus, det är även skogsstigar här och där såklart och där det är skog är det faktiskt underhållande terräng och lite krävande ifall man är nybörjare i skogen.

Några tips är att spara energi till hammarbybacken till andra/tredje varvet, där finns annars väldigt mycket tid att förlora då det går tungt uppåt. Det går även alltid snabbare och är mer effektivt för energin att cykla upp för backen och inte gå, oavsett hur långsamt man tycker att det går eller hur jobbigt det känns att cykla. Kort och gott om du KAN cykla upp, gör det. Om man känner sig svag i backen, släpp även förbi andra cyklister så de får klättra fritt i backen utan att någon fastnar/stannar framför dom.

Mina däckrekommendationer är Race King/Race King 2.2"/2.2" eller Rocket Ron/Race King 2.25"/22" ifall det är blött. Furious Fred bak funkar nog utmärkt också ifall man är lite vanare cyklist, just eftersom risken för punka i skogen ökar ifall man bara smäller på rötter och stenar, bitvis är det riktigt lättpunkad terräng i skogen.

Jag ser grymt mycket fram emot detta lopp och hoppas verkligen att släkt och vänner vill dyka upp då jag tävlar på hemmaplan strax utanför mitt hem. Detta år blir det även tävling i elitklass så min förmodliga andra plats i motion 2 varv förra året, som dock blev en DNF p.g.a rambrott, går nog inte riktigt att prestera. I år blir det som sagt elitklass och full sträcka på 3 varv och 60km cykling. Motståndare blir sverige-eliten, förra året vann Lars Bleckur som just nu leder hela långloppscupen.

Jag räknar med att CRT kommer vara på plats även i år eftersom det är cykloteket som är delad arrangör och sponsor till tävlingen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du får nog sluta prata om din DNF som en "förmodad andra-plats", massor av saker kan hända även på en kort sträcka på en tävling, bryter man får man ingen placering. Det finns ingen som tränar och tävlar seriöst som pratar om hitte-på-placeringar på tävlingar de inte har fullföljt. Du har potential och kapacitet att bli riktigt bra på detta, ju tidigare du slutar hänvisa till ett brutet lopp som en prestation desto mindre pinsamt blir det för dig i framtiden då du kanske har riktiga prestationer att skryta med.

Karin sa...

Jag blir så fruktansvärt trött på folk som inte vågar stå för vad dom säger. SKRIV DITT NAMN.

STIZZE sa...

Jag tycker inte att det blir ett dugg pinsamt men om du tycker det får du gärna tycka så. Jag har inga problem om att inte bli omtyckt av just dig om du tycker jag är pinsam? Bara för att jag uteslutit en förklaring om "varför det kanske inte skulle gått ändå..." betyder inte att jag inte fattar att loppet inte var avgjort. Förresten har jag för mig att jag bloggade något om detta när jag skrev min RR, men jag har inte läst den sen jag skrev den. Bonkning, kramper, någon strax bakom mig som sparat sig första varvet, olycka, massvis kan hända, riktigt så dum är jag inte.

Men faktum är att jag är grymt stolt över min egen prestation, även om det bara var ett varv, även om det var motionsklass, även fast en 12 åring hade spöat mig oavsett, även om det inte ens var fulla sträckan ifall jag fullföljt loppet, eller om jag kommit topp 20 för den delen.. :) All stolthet kräver inte SM/VM prestationer eller vinster, själv var jag så jävla stolt över all träning jag utfört innan loppet, att jag fick leda klungan ut vid starten, att jag var topp 5-10 över krönet på HBB, att jag pressade min egen gräns hårt, att jag fortfarande kände mig stark efter halva loppet, att jag var överlycklig väntandes i spöregnet efter min DNF utan ombyteskläder på min brorsan som också tävlade och var kvar på banan.

Glöm inte att jag cyklar för att det är skoj, inte för att vinna långloppscupen. Och även om jag skulle bli nästa Fredrik Kessiakoff kommer jag alltid minnas HHXC 2010 och vilken kick jag fick utav den tävlingen!

Pinsam? Nä du. Stolt, glad och nöjd är vad jag är.

Anonym sa...

27:e är fel datum va?

//Luke