torsdag 15 december 2011

Vilken typ av cyklist är jag egentligen?

Japp, idag blir det vila. Vila vila vila! Städa i lägenheten, tvätta kläder och cyklarna. Kanske dra igång projekt "skärm-montering" till caadX'en. Det ska bli skönt att vila benen lite, tre dar irad samt ett löppass innan dess sitter bra i benen såhär för en amatörcyklist som mig.

Frågan börjar väl närma sig lite också, vad är det jag är egentligen? Nybörjare, amatörcyklist, motionär, hobbycyklist, elitmotionär, tävlingscyklist, elitcyklist? Jag är nog lite av varje..

Jag är knappast en elitcyklist i antydan som att jag tränar för att konkurrera med toppen av mountainbike-eliten. För er som inte har koll så kräver det runt 10-14 träningspass i veckan för att ha nånting med toppen att göra och så pass mycket tid och smärta är jag inte villig att lägga ner, faktiskt. För att vara topp 15 går kraven ner en bit, nu drar jag vilda gissningar men låt oss säga runt 7-10 träningspass i veckan, och det är också nånstans där som elitmotionär-gränsen går enligt min definition.

Själv har jag tränat nånstans mellan 3-5 gånger i veckan med ett snitt på 4 ungefär, sedan jag började med cykling sommaren 2010. Som nybörjare har det varit mycket, både fysiskt och mentalt. Det är svårt att gå från 0 gånger i veckan i över 10 år och sedan smälla på med 14 pass.

Det har faktiskt t.o.m ibland känts svårt att motivera sig inför de tyngsta passen när man har en vecka med enbart 4 träningspass och inte är härdad av flera års vana att träna hårt och låta det vara det normala. Min ambition är dock att öka upp träningsmängden i antal pass till 7 pass i veckan.


Elitcyklist, nää.. visst tävlar jag i elitklass men jag konkurrerar ju inte om några pallplatser direkt, snarare kämpar jag för att undvika de sista 5-10 placeringarna beroende på antalet som ställer upp.  
Tävlingscyklist, javisst, men jag tävlar mer mot mig själv än mot andra i ärlighetens namn.  
Elitmotionär, ja det passar mig nog ganska väl, eftersom jag tränar relativt hårt, men däremot så tränar jag inte så ofta som jag definerar denna kategori cyklister.  
Hobbycyklist, ja här känner jag mig rätt hemma, cyklingen är en hobby för mig och det är en nivå och intresse som jag strävar att hålla, och vill därför inte träna sönder mig så det inte känns som en hobby längre. Motionär, nja, jag tränar ju för ett syfte och mer strukturerat, jag bryr mig ju ifall ett pass blir dåligt träningsmässigt.  
Amatörcyklist, delvis ja, men jag börjar få lite rutin nu och med mitt analyserande har jag kommit långt, jag är nog ingen amatörcyklist längre.  
Nybörjare, ja delvis, på olika nivåer kan man nog säga. Jag är fortfarande en nybörjare när det gäller erfarenhet av tävlingar och längre planeringsfaser så som hela tränings/tävlingssäsonger. Jag har ju bara varit med om en säsong och har bara en erfarenhet, det känns som om jag fortfarande är nybörjare och har massvis med minor att trampa på tills jag är mer lärd. Men jämför man riktigt färska nybörjare på mtb så är jag på mils avstånd gällande teknik och fysik, kort sagt så kan man säga att jag har kommit riktigt långt på 1.5 års cyklande. Tänka sig att det faktiskt bara är 1.5 år sen jag var total soffpotatis.. Det är häftigt!

Jag är alltså en Nybörjare inom tävling, Elitmotionär per definition av mitt fokus med ett målet av min träning, Tävlingscyklist men med fokus på tävlandet mot mig själv.

Sen angående vilken typ av cyklist rent grenmässigt så är det också lite blurrigt. Mountainbike är mitt fokus, Cykelcross tävlar jag också i och har som målsättning att tävla riktigt ordentligt i till hösten 2012. Landsväg däremot har jag inga ambitioner alls att tävla i, och gör jag det är det enbart p.g.a nöjet och kommer då göras lite halvhjärtat med fokus på fikat efteråt. ;)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår inte varför du snöar in på antalet pass, är väl lättare att jämföra om man pratar tid.

Om vi kollar lvg som jag själv har mer erfarenhet av så tror jag det är få i elitklungan som kör 10-14 pass i veckan. Däremot 10-20 timmar i veckan är väl helt normalt, fördelat på 5-7 pass med 1-2 vilodagar.

STIZZE sa...

Nja, det går inte heller att jämföra tid eftersom ett distanspass kan innebära 6h medans fyror är över på under timmen. Dom är dock snarlikt effektiva dock med olika mål och syften

Anonym sa...

Du är väl hårdrockare ?

STIZZE sa...

Jag vet inte längre. På ett dokument som skrevs ut vid ett bröllop i somras stod denna beskrivning på mig. "Man kan tro att han är hårdrockare, men han är cyklist".

Anonym sa...

Visst är det så att inte tid går helt att jämföra heller. Nu skilljer det lite på mtb-xc och lvg, men för lvg elit bör du ligga på en träningsmängd kring 15-20 timmar, och då säger det sig själv att det inte kan vara 20 timmar 4:or på Vo2max. Utan det krävs en del distansnötande för att kunna orka tävlingsdistansen, samt orka träning och tävling utan att slita ut kroppen.

Anonym sa...

Är du kansle synthare i hemlighet? ;-)

castrello

Lingon sa...

Glöm inte att du väljer själv vilken typ av cyklist du vill vara.
Elit, motionär eller nåt däremellan. Det är bara att välja!