onsdag 2 februari 2011

Tour of Flanders - Cancellara

Jag hittade information från Cancellaras SRM mätare på Tour of Flanders vinsten 2010. Han snittade 285w under 6h cykling och maxade på 1450w, snitt 40km/h med maxhastighet på 80km/h, snitt puls på 143 och maxpuls på 190. Han väger ca 80kg, så 285w är ca 3.5w/kg. Och hans snittpuls visar ju klart och tydligt att han fisåkt hela loppet, snitta på 143 puls med 190 som max, det är ju askasst även ifall det är distans?

Men det är väl kanske så det funkar med lvg cykling, man ligger och fiser eller jobbar på att trötta ut motståndare under distansen medans man sparar sig själv till sista timmen eller milen där man lägger allt man har?

8 kommentarer:

Johan Mölleborn sa...

Om du hade sett loppet så hade du sett att han körde "rätt hårt" på slutet. Kika på youtube. Kan tänka mig att han höll rätt ordentlig snittwatt de sista milen in till mål.
/J

Cykelhimlen sa...

Fast då kan jag tänka mig att låg bra nära maxpuls (eller i alla fall på "rött") den sista timmen. Testa att att göra detta efter att ha cyklat fem timmar...

Och, som du skriver, så är landvägscykling en utmattningsidrott. De är de som klarar hög belastning den sista timmen som vinner de riktigt stora titlarna.

STIZZE sa...

Mm, det är som jag misstänkte då. :) Men ju hårdare han körde på slutet visar än mer hur mesigt han körde första timmarna i loppet ifall han snittade 143 puls :)

Säg att han låg på 137 puls under 5 timmar och snittade 170puls sista timmen, vilket lär va på hans FTP.. De där första 5 timmarna kan inte ha slitit särskillt mycket på en så vältränad cyklist? De känns nästan lite onödiga, för han lär ha mer än tillräckligt mycket energi kvar i kroppen för att en hård timme på slutet?

Fast jag har ju ingen koll egentligen men.. Jag blev förvånad att första delen av loppet gick så långsamt.. :)

Johan Mölleborn sa...

Den första delen går inte långsamt. Där är det lagens hjälpryttare som har i uppdrag att trötta ut de andra lagen och jaga ikapp utbrytare. Ett snitt på 40 är inte att cykla lugnt. Cancelaras uppgift är att vinna loppet.

Johan Mölleborn sa...

Så här såg det ut de sista 17 kilometrarna. Här har Cancelleara och Boonen hängt av resten av klungan. Den backen de kör i är till och med jobbig att gå i. Kolla när han ställer av Boonen. Den näst starkaste i loppet. :)

http://www.youtube.com/watch?v=Xn-oHTCgR84

STIZZE sa...

Ja det går snabbt där, även efter det klippet han anklagades för mekanisk doping också :)

Det är lite ballt med taktiken. Kan man läsa om insider taktik hos ett större lag nånstans? Vad alla hade för uppgift, varför dom gjorde som dom gjorde etc? :)

Johan Andersson sa...

Meh... Alla kan väl se att han har en hjälpmotor inmonterad i ramen... Sådär kan man ju inte cykla efter 20 mils körning...

Anonym sa...

http://skuttmongo.blogg.se/images/2010/katt_106606363.jpg