lördag 29 januari 2011

Aktivitus siffror och funderingar..

Jag har tänkt mycket på siffror senaste dagarna. Det ledde mig till att ta fram mina aktivitus siffror från 17 augusti 2010. Nu är det bara 1½ vecka kvar till 8 februari då jag gör ett nytt test. Det börjar bli lite nervöst nu.

Jag har funderat på resultatet ganska mycket. Det skulle kännas väldigt tråkigt ifall jag inte har utvecklats så mycket som jag hoppats. Jag har egentligen inga siffror framför mig som jag hoppats på så jag vet inte riktigt vad jag förväntar mig egentligen, bara en ökning av siffrorna.. Men är den allt för liten så skulle det absolut kännas lite tråkigt, såklart.

Men allt är relativt, hur definierar jag lite? Jag har ingen erfarenhet av träning med mätning på detta sätt. Det jag tror är lite, kanske är jättemycket? Jag förstår att det tar lång tid att bygga en kropp stark, men nånstans har jag intalat mig själv att eftersom jag varit så otränad så borde jag utvecklas snabbare än andra då jag har mycket längre till min fulla potencial, iallafall i början. Och andra sidan kanske jag redan passerat den gränsen i augusti vid mitt första test, att jag redan där hade att "spurta" upp sina siffror eftersom jag faktiskt då hade en rätt "normal" fysik vilket jag knappast hade ett par månader tidigare.

De enda siffrorna som jag kan mäta just nu är att jag bantat ~9kg vilket skulle ge si och så mycket förbättring på ml/kg/min och max motståndvikt w/kg. Även om jag inte har någon vidare kunskap i ämnet så är jag rädd att bantningen påverkat min styrka, dvs har jag även förlorat muskler. En annan siffra som jag tror mig veta att jag höjt är min anaerobiska tröskel/FTP/tröskelwatt. I watt låg den på 190w vid testtillfället i augusti, medans jag nu kör mina EB pass på 210w och ligger på gränsen att öka till 220w. Pulsmässigt är detta dock väldigt osäkert, vilket även gör wattantalet osäkert, anledningen varför jag skrev tror tidigare är för att jag på mattias begäran höjt min FTP-puls från uppmätta 155 till 165 på passen jag kört. Och om verkligheten säger att denna bara har förbättrats till 160, ja då stämmer inte 210/220w siffrorna heller. Det enda jag vet är att jag förbättrat mig lite lite inom dessa siffror.

Träningen har inte varit perfekt, långt ifrån faktiskt. Jag har hållit igång hela tiden hösten och vintern förutom någon två veckorsperiod där som jag bara körde ett utepass per vecka. Det har varit en del omtumlande händelser med cykelstöld, icke fungerande pulsklockor, har inte lyckats få igång trainern i tid och sedan haft strul under pass, haft ett par pass där träningen blivit lidande både för att jag håller på att lära mig hur passen ska köras och att trainer inte fungerat som jag vill. Blev även lite försenat när jag väl bestämt mig för att skaffa monark, försändelsen tog 1 vecka och installationen nästan 2 veckor då delar saknades, var tvungen att byta ut material/delar och med min dåliga förmåga sätta ihop cykeln korrekt. Sen jag fick igång monarken har jag dock kört efter schemat igen och det har känts bra. Cyclocrossen har även känts som ett grymt köp i träningssyftet, inte bara det så har jag fått upp ögonen för den sporten också vilket är kul. Det har blivit ett intresse i intresset.

Kort och gott så finns det massvis med orsaker varför aktivitus testet inte kommer resultera i vad Mattias/Akvititus hade planerat för mig. Samtidigt så tycker jag ändå att jag hållit igång bra även om det inte alltid blev efter schemat alla gånger p.g.a diverse orsaker. Huvudsaken är ändå att jag har och har haft roligt när jag har cyklat. Många tärningspass som sabbats p.g.a trainer och annat har istället resulterat i några riktigt roliga/sköna utepass med gott folk istället.

Så, ja jag förväntar mig förbättringar på testet den 8 februari, men har det inte gått som det var planerat får jag vara nöjd ändå. Jag känner iaf att allt börjar ordna upp sig nu. Det enda som fattas nu är en pulsklocka för utomhusbruk, och det är ju ingen panik med det längre. Och ärligt talat oroar det mig inte heller, för mitt INTRESSE till cyklingen leder mig till att vilja cykla dessa utomhus rundor i form av kränkarrundor med folk istället för att försöka kränka mig själv ensam mot pulsklockan. Så många roliga rundor jag haft på crossen denna vinter är värt mycket, speciellt för motivationen att hålla kontinuiteten med cyklandet hög!

Och vad kan vara viktigare för träningen än att den är kontinuerlig?

5 kommentarer:

fredrikw sa...

Muskler är sällan det som är avgörande för uthållighet, så din viktnedgång kommer nog att kicka upp testvärdena en del. Sedan ska du nog försöka stressa av lite med alla siffror, träning är något man gör på lång sikt. För mig tog det en hel säsong innan testvärdet började röra på sig på allvar. Sedan är testvärdet endast ett mått på resultat, det finns en massa andra saker som man förbättrar med ett bra träningsupplägg.

Glöm inte bort att alla siffernördar på happy till trots, så är det ute på tävlingarna som det avgörs, inte hemma på Monarken eller i Göteborg hos Mattias.

Johan Mölleborn sa...

Håller med Fredrik. Mina testresultat har egentligen inte höjts så mycket heller. Man får vara glad för det lilla. Oroa dig inte heller för de passen som har strulat. Det är helheten som räknas, inte enskilda pass.
Kör så det ryker i Göteborg så kommer det lösa sig.
/J

Mick sa...

Oroa dig inte för mycket på siffrorna, huvudsaken man tycker att det är kul att cykla! Det är ju det som är målet med träningen att cykla fort utomhus!

Glenn Dahl sa...

FTP hit, w/kg dit är bara siffror på ett papper. Glöm inte behålla glädjen och att låta kropp och skalle sätta nivåerna på passet istället för kg i viktkorgen på ergometern.
Men ett test är bra. Svaret du vill ha är att kroppen presterar det den ska göra med den träningen du gjort och att om det blivit sämre finns det tid att korrigera träningen då säsongen fortfarande är en bit bort.
Och det är inte på testcykeln och testvärderna gör om du vinner eller inte...
Lycka till!

Anonym sa...

Watt hit och watt dit, det är egentligen skitsamma, de handlar ju om att ha roligt och inte bli ifråncyklad på tisdagsträningen! :)

En fungering, kan du inte ha något/några pass som referenspass och köra regelbundet? Typ 20min på en viss kadens och se vad du snittpulsar, den borde ju rimligtvis bli lägre allt efter som.

Eller tvärt om, konstant snittpuls på given vikt och se vad snittkadensen blir, den borde ju öka. Eller hur många 100rpm-120rpm sprintar du klarar på en viss vikt?

Lycka till i Götelaborg!

/Fredde