onsdag 26 januari 2011

VO2max träning idag, 4x4 blev 6x4

Idag körde jag alltså mitt första KI pass ur aktivitus schemat, det blir 3st sådanna pass denna vecka och jag tänkte köra nästa pass redan imorgon.

Passet skall som tidigare nämnt köras på 20% över FTP, dvs 20% över den belastningen jag kör på 2x20 passen. Detta blir 210w * 1.2 = 252w. På 90 kadens och 2.8kp blir effekten 252w, och det blev min kadens för passet idag. Dock så låg jag snarare över 90 än under, snittade säkert på 91 kadens vilket med 2.8kp blir 254,8w, men skillnaden är ju inte direkt stor. =)

Jag körde alla 4 intervallerna och visst var det väl jobbigt, men jag kände att jag hade mer i benen. Körde därmed en 5:e intervall och det kändes fortfarande bra även om det helt klart var tungt som fan. Inte FÖR tungt dock, 17-18 på borgskalan uppskattade jag det till, vilket är helt i linje med passbeskrivningen. Jag drog igång en 6:e intervall och tog mig igenom den utan problem, jag tänkte dock att jag kör en 5:e minut på 6:e intervallen, men det tog bara 10sekunder innan min mentala spärr slog ifrån och sa att där fick det faktiskt räcka. Och det var nog ett smart beslut, finns ingen anledning att ta slut på mig själv när jag har fler tunga pass kvar nu i veckan.

Detta var alltså första gången jag kör 4x4 passet och beskrivningen är att om jag inte är slut efter 4 intervaller och tror att jag klarar 5 skall jag köra en 5e intervall, samma sak upp till 6 intervaller. Om jag dock klarar av 6 intervaller är det högre belastning som gäller till nästa pass, en rekommerad höjning på 5%. Detta blir alltså 252 * 1.05 = 264,5w nästa pass. Det blir spännande!

Det var kul att få prova på ett helt nytt typ av pass idag, och 4x4 kan nog bli ett nytt favoritpass. Helt klart jobbigt, men 4 minuter är inte lång tid så det tar man sig igenom lätt utan större mentalstyrka. Fast.. jag ska inte ropa hej än, imorrn blir det ju ökning på belastningen och troligen tyngre! ;)

Annan info för er siffernördar så gick min puls upp till 179 de sista sekunderna på 6:e passet, jag har en uppmätt maxpuls på 183. Samt, belastningen på dagens pass är 3.5w/kg, vilket inte är så mycket för er kanske. Men jämför man det med mitt förra aktivitustest så var 3.5w/kg den gräns där jag var HELT utmattad, där jag gav upp... Och idag var jag långt ifrån helt utmattad. Den gången var mitt tak 282w och jag vägde 80kg. Framgångar framgångar....

To be continued..

6 kommentarer:

Macke Johansson sa...

Öka, man skall ha spykänning av 4x4 =) Det får jag ut av min biltematrainer och pulsklocka. Mjölksyran sprutar ut ur öronen. :)

Anonym sa...

Hur lång vila kör du mellan varje fyra?

Karl

fredrikw sa...

Du ska nog inte bedöma den mentala insatsen för ett pass baserat på ett pass då du körde på för låg effekt :) Vänta du bara tills du har hittat rätt, då behövs det nog pannben så det blir över.

STIZZE sa...

Precis, imorrn blir det kränkning som jag skrev, höjer motståndet med 5% och förväntar mig precis som jag skrev, "Fast.. jag ska inte ropa hej än, imorrn blir det ju ökning på belastningen och troligen tyngre! ;)"

Det lär svida imorrn, och gör det inte det, då ökar vi igen! .. fast jag tvivlar att det kommer ske.. ;)

Mick sa...

Kör hårt du går ju från klarhet till klarhet! Det är roligt att se tillbaka och se att man faktiskt gör framsteg!

STIZZE sa...

Absolut mick! Ska bli hur kul som helst att få jämföra aktivitus-siffrorna från besök 1 och 2... två veckor kvar nu bara! :)